Campania de imunizare gratuită împotriva gripei a început în luna decembrie, când județul Iași a primit 25.000 de doze de vaccin antigripal adus din import. În medie, fiecare medic de familie a primit mai puţin de 40 de doze. Pentru că serul a fost insuficient, au avut prioritate cei din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire.
„Am ales pacienţii cu afecţiuni pulmonare cronice severe sau în stadii avansate, pacienții neoplazici, diabeticii cu complicaţii, care, într-adevăr, dacă ar fi făcut gripă ar fi însemnat o complicaţie serioasă şi care ar putea avea risc vital,” a explicat Anca Deleanu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.
„În zilele următoare vom realiza o statistică şi vom stabili cu exactitate pe fiecare săptămână în parte câte persoane s-au vaccina,” a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt DSP Iaşi.
Probleme sunt şi la Suceava, unde Direcţia de Sănătate Publică nu a primit nici măcar o treime din numărul de doze solicitat.
„DSP Suceava a primit o singură tranşă de vaccin antigripal. Au fost 8.000 de doze la începutul lunii decembrie, doze care au fost deja administrate. Nu avem încă informaţii despre primirea unei eventuale alte cantităţi deşi necesarul solicitat de noi a fost de 30.000 de doze,” a declarat Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava.
În tot acest timp, vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino stă în depozit și nu poate fi folosit pentru că Agenția Naționala a Medicamentului nu a dat aprobare in acest sens. Iar în lipsa tuturor avizelor care să certifice siguranța serului, nu poate ajunge la pacienti. Singura soluție pentru imunizarea impotriva gripei o reprezinta achizitionarea vaccinulului din farmacii la prețuri între 28 si 40 de lei.