În anul 2013 se finaliza la Straja construcţia unei creşe moderne, finanțată cu bani de la Uniunea Europeană. Construcţia şi utilarea ei au costat aproape un milion 200 de mii de lei.
Conducerea Primăriei, cea care ar trebui să facă angajările, a făcut demersuri pentru a crea cele cinci posturi necesare, însă organigrama nu a fost aprobată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
„S-a încercat înființarea unor posturi în subordinea primarului şi respectiv în compartimentul Asitenţă socială şi autoritate tutelară, însă acest lucru a fost respins de către ANFP,” a explicat Liliana Pătrăucean, secretarul Primăriei Straja.
Deschiderea creşei din Straja este aşteptată de zeci de părinţi. Este și cazul Mariei Ştirban, care este profesor de engleză în localitate și are o fetiță de 2 ani și jumătate. A fost nevoită să angajeze o bonă care să aibă grijă de copil cât ea se află la serviciu.
„E foarte greu să ai persoană străină în casă, e foarte greu să ştii tot ce se întamplă, pe când la creşă cu nişte cadre şi nişte persoane calificate stai mult mai liniştit atunci când te duci la şcoală,” spune tânăra.
De aceeaşi părere sunt și alte mame din localitate care au copii preșcolari.
„Ar fi extraordinar de utilă având în vedere că am doi copii de varsta creşei şi ar fi foarte bine sa-i aduc într-un cadru în care socializează, în care învaţă organizat dacat să ramana acasă,” a spus o localnică din Straja.
„Am rămas în creșterea copilului, dar m-aş fi întors la serviciu dacă era creşa şi aveam unde să-l las,” a adăugat o altă mamă.
Dacă ar fi dată în folosință, creșa din Straja ar putea primi 20 de copii. De altfel, în județ, este funcţională o singură creşă, cea din muncipiul Suceava, care are o capacitate de doar 100 de locuri.