Într-un sat de lângă Târgu Neamţ o familie de meșteri populari a deschis în urmă cu aproape cinci decenii un muzeu cu câteva exponate. Acum este considerat cel mai mari muzeu privat de artă populară din România. "Acest muzeu este particular. A fost înfiinţat de tatăl meu în urmă cu ceva ani, prin anii '60. Este mai special prin faptul că este un muzeu creator popular şi naiv. Momentul în care a început să adune aceste obiecte este şi momentul în care satul românesc, tradiţional în zonă începea treptat să se dilueze. Începeau să se schimbe obiceiurile, începeau oamenii să renunţe la vestimentaţie, la obiecte din gospodărie," povesteşte Dumitru Popa, proprietarul muzeului.
Muzeul "Neculai Popa" adăpostește acum peste 3.000 de exponate. În anii '80, la poarta meșterului opreau sute de autocare cu turiști, majoritatea străini. Unii dintre ei chiar au lăsat bani pentru completarea colecției de monede.
Până și gardul muzeului este o operă de artă. "Oamenii îşi făceau porţile la ţară, le mai împodobeau. El, fiind artist, a făcut o poartă mai specială. A gândit-o ca un fel de arbore genealogic al familiei. Deci e tatăl, mama, feciorul şi restul rudelor sunt diferite stinghii de acolo din poartă. Poarta a fost realizata prin '72-'73," a mai explicat proprietarul muzeului.
Cele mai importante obiecte au fost expuse în peste 50 de țări și au fost premiate. De aceea, muzeul "Nicolae Popa" este inclus acum în circuitele turistice care cuprind mănăstirile din Moldova.