Bucăți întregi de tencuială și chiar cărămizi se desprind din structura clădirii. Ultima oară, cinematograful a fost reabilitat după cutremurul din 1977, iar acum acesta se află într-o stare avansată de degradare. Cu toate că au fost somați în repetate rânduri de autoritățile locale, reprezentanții cinematografului spun că nu au bani pentru reparații. Din vânzarea biletelor se strâng aproximativ o mie de lei pe lună, sumă care nu ajunge nici pentru plata utilităților.
Clădirea în care funcționează Cinematograful Republica din Iași a fost reabilitată, ultima oară, după cutremurul din 1977. Cum, de atunci, nu a mai fost investit niciun ban în reparații iar de lucrări de modernizare nici nu poate fi vorba, clădirea este acum într-o stare avansată de degradare.
În loc să atragă spectatori, Cinematograful Republica reprezintă un pericol pentru trecători. Oamenii sunt avertizați de mai multe afișe că se pot accidenta dacă merg pe lângă clădire.
După ce au somat de nenumărate ori, fără rezultat însă, conducerea România Film, de care aparțin cinematografele publice din țară, autoritățile locale au amendat administratorii pentru a-i determina să remedieze problema.
"Numai de la începutul acestui an le-am acordat 3 somații urmate de 3 amenzi, ultima am dat-o chiar în aceste zile pentru că din partea locatarilor sunt numeroase plângeri cu privire la modul cum este gestionat acest cinematograf," a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
De cealaltă parte, reprezentanții Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor spun că nu au bani pentru reparații. Doar câteva zeci de persoane mai trec pragul acestui cinematograf. Aşa că din vânzarea biletelor se strâng aproximativ o mie de lei pe lună, sumă care nu ajunge nici pentru plata utilităților. Pentru renovări, însă, din ultimul calcul, făcut în urmă cu 6 ani, ar fi nevoie de cel puţin 30 de mii de lei doar pentru refacerea fațadei.
"Sunt 10 ani de zile de când facem aproape săptămânal câte o sesizare verbală sau scrisă la București tocmai pentru astfel de fonduri. Cum nu a răspuns până acum conducerea România Film probabil că nu va răspunde nici în continuare," a declarat onstantin Hurjui, directorul RADEF Iași.
Cum nu sunt bani pentru reparații, oamenii sunt sfătuiți să evite trotuarele din apropierea clădirii. "E un pericol, se mai duce un copil se joacă pe acolo. Este un mare pericol că o bucată de cărămidă de aceea căzută de sus și la un om mare și cu pălărie tot nu îi vine bine."
"Mi-e frică că am parcat un pic mai încolo la colț, mi-e frică să nu se strice. - Ați merge la film aici, în clădirea asta? - Nu știu, nu am mai intrat de mult în ea. Ultima oară când am fost era plin de șobolani."
În cazul în care nu vor fi luate măsuri, reprezentanții Primăriei intenționează să îi amendeze în continuare pe administratorii cinematografului.