Preotul catolic, Valeriano Giacomelli trăiește de 16 ani în România. Împreună cu alți preoți din congregația din care face parte, a construit o casă în care îi găzduiește pe tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Din 2004 și până în prezent, zeci de tineri au plecat de la mănăstire după ce și-au găsit o slujbă în țară sau în străinătate. "Vorbesc cu ei direct pe cei pe care îi cunosc sau indirect prin alte persoane care cunosc proprietarul unei firme. Şi atunci, după ce intru în legătură cu proprietarul şi pur şi simplu cer să îl angajeze. Şi se reuşeşte, se reuşeste. Cu greu, uneori, trebuie aşteptat," explică preotul Valeriano Giacomelli.
Printre cei ajutați de preot se numără și Ionel Barcău. Are 27 de ani și este unul din cei șase tineri care stau acum la mănăstire. După ce a trăit peste 20 de ani în centre de plasament, acum este mulțumit că face curățenie la o firmă și își câștigă singur existența. "Nu mă așteptam să am serviciu. Nu mă așteptam să am pâinea mea. De fiecare dată când iau salariu, mă prezint la frate și îi spun: frate, atât am luat. Am luat patru milioane jumătate. Îmi opresc o parte și după aceea o parte mi-o pun deoparte pe card," spune tânărul.
Puțini sunt copiii care, după o viață într-un centru de plasament, reușesc să își facă un drum în viață. "Se discriminează singuri pentru că nefiind obişnuiţi cu lumea pe care o ştim noi, îşi caută tovarăşi asemenea lor," explică Mihaela Ghircoiaş, psiholog.
În curtea mănăstirii catolice mai există un sediu dedicat persoanelor dependente de alcool şi o grădiniţă pentru copiii de etnie rromă. "Sunt copii care au 5-6 ani și nu au fost niciodată la grădiniță. Când au venit aici nu știau culorile, nu știau să numere, iar acum au făcut progrese foarte mari," a spus Elena Larisa Sava, educator.
Pentru grădiniță, preoții de la Mănăstirea Don Orione au încheiat un parteneriat cu primăria municipiului Iași care plătește utilitățile și Inspectoratul Școlar care a trimis acolo un educator.