Povestea palatului începe în secolul al XIX -lea. Atunci, între anii 1800 - 1811, a fost ridicată clădirea în stil neogotic, la ordinul familiei Sturdza. O jumătate de secol mai târziu, palatul a fost cumpărat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cadou pentru soția sa, Elena. Prima dorință a domnitorului, după ce a obținut palatul, a fost să îl renoveze integral.
“Cel mai mult timp l-a petrecut aici doamna Elena, căreia i-au plăcut foarte mult aceste locuri. I-a plăcut tihna și liniștea Ruginoasei. A făcut comenzi speciale de mobilă la Paris în 1863. A înfiat, a crescut și a și înmormântat cei doi copii a lui Alexandru Ioan Cuza, prinții Dimitrie și Alexandru,” a explicat Simona Ionescu, muzeograf la Palatul de la Ruginoasa.
Deceniile care au trecut n-au fost deloc îngăduitoare cu frumosul monument arhitectonic. În al Doilea Război Mondial a fost grav avariat, iar în perioada comunistă a ajuns spital. În 1982, palatul a intrat în circuitul muzeal, dar abia acum şi-a regăsit strălucirea de odinioară, după ce a fost refăcut în urmă cu doi ani.
“S-a încercat și s-a și reușit această nouă amenajare conform unui deviz lăsat de doamna Elena Cuza la Arhive, în limba franceză, studiat de noi, specialiștii complexului muzeal Moldova Iași, și pus în aplicare întocmai în fiecare încăpere, respectând destinația camerelor,” a mai spus muzeograful.
Palatul de la Ruginoasa impresionează prin farmecul și atmosfera filigranată de secol XIX. Dacă îi treceți pragul, puteți să aflați captivantele povești de dragoste la care palatul a fost martor și de ce edificiul a fost blestemat în urmă cu câteva secole.
În încăperile palatului există numeroase obiecte de patrimoniu, de la tablouri sau îmbrăcăminte, cuverturi sau covoare specifice acelor vremuri, până la cufere de călătorie, veselă şi tacâmuri din argint. Însă turiștii care trec pragul palatului Cuza au o mare surpriză. O hologramă a domnitorului Unirii, care rostește un discurs patriotic, îi întâmpină la intrare.
Vizita la fosta reședință a lui Alexandru Ioan Cuza poate fi, pentru fiecare dintre noi, retrăirea unei file importante de istorie. Ca să ajungeţi la Ruginoasa trebuie să mergeţi pe DN28A Iaşi - Paşcani, la 60 de kilometri de municipiul Iaşi. Palatul poate fi vizitat atât individual, cât și în grupuri organizate, iar prețul unui bilet este 12 lei pentru adulți, 6 lei pentru pensionari și 3 lei pentru elevi.