Turism subteran la Cacica. Mina de sare din localitate a fost costruită la sfârşitul secolului al XVIII-lea

Data publicării:
POZA MINA CACICA

Construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea de specialişti aduşi din Imperiul Habsburgic, mina de sare este principala atracţie a comunei Cacica. Indiferent de sezon, turişti din ţară, dar şi din străinătate, vin să se bucure de frumuseţea salinei, dar şi de efectele benefice ale aerului sărat.

Imediat ce intrăm în mină suntem atenţionaţi să coborâm cu grijă treptele vechi de peste 200 de ani, care au devenit aluncoase. 192 de trepte mai jos, ajungem la primul obiectiv din Mina Cacica.

Ioana Croitoru, ghid Mina de la Cacica: "aici suntem la 29 de metri, este capela catolică Sf. Varvara. Sf. Varvara este ocrotitoarea minerilor şi aici, în fiecare an, pe 4 decembrie, coboară toţi trei preoţii, cel catolic, ortodox, ucrainean împreună cu oamenii şi celebrează slujba."

Vizita continuă prin culoarele lungi şi înguste până la Capela ortodoxă, aflată la 35 de metri adâncime. În această zonă, galeria este mult mai largă şi are pe pereţi mai multe basoreliefuri religioase sculptate de tinerii din zonă. Lacul cu apă sărată, sala de dans unde pe vremuri se organizau baluri şi un muzeu al minerului, toate acestea pot fi admirate de vizitatori.

Cure balneo-climaterice se fac şi în centrele de tratament, unul dintre ele fiind chiar al Primăriei din Cacica.

Constantin Ilişoi, administratorul bazei de tratament Cacica: "pot veni bolnavii care au boli reumatismale, boli ortopedico- chirurgicale şi boli neurologice. Avem abonamente la piscină, abonamente de 5 zile pentru o persoană 50 de lei, abonament de 12 zile pentru o persoană, 100 de lei acces la piscină şi saună. Procedurile, 5 lei procedura cu curenţi, ultrasunete, infraroşu, 15 lei împachetarea cu parafină. Consultaţiile medicale sunt 50 de lei pentru o persoană sau cu trimitere de la medicul de familie pentru persoanele asigurate."

În afară de hotelul primăriei, în localitate mai sunt şi câteva pensiuni unde cazarea costă de la câteva zeci de lei până la 200 de lei, dacă este inclusă şi masa.

"Tariful standard pe noapte este de 140 de lei pe cameră pe noapte şi include accesul la piscină, foişor, grătar, ping pong, spaţii de joacă pentru copii," a spus Maria Ciuc, administrator pensiune.

Meniurile pensiunilor abundă de preparate locale, pentru toate gusturile.

Dănuţ Sahlean, bucătar şef restaurant: "turiştii preferă mâncarea tradiţională din zonă care în general sunt hribii, tochitura, pomana porcului, poalele în brâu, clătite cu brânză şi stafide la cuptor, tocăniţa de berbecuţ care se face la noi în zonă, hribii cu smântână şi diverse prăjituri cu fructe de pădure, afine, zmeură, păstrăv prăjit, mămăliguţă cu usturoi, cu sos de smântână, cu sos de hribi."

Pentru turiştii care vor o petrecere tradiţională pot fi organizate seri câmpeneşti în foişoarele din grădinile pensiunilor. Pe lângă multă mâncare tradiţională, aceste petreceri sunt animate de lăutari şi stropite cu multă afinată şi ţuică. Cacica se află la 38 de kilometri de Suceava şi 160 de Iaşi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noua regulă RAR: Șoferii riscă pierderea programării dacă nu respectă această condiție
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau seama că suporterul numărul 1 al lui...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
Specialiștii spun că au găsit cauza cancerului colorectal la tineri. Ce legătură au fructele pe care le...
Newsweek
Creșterea pensiilor militare, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
benjamin netanyahu
Netanyahu susține că o componentă a programului nuclear iranian a fost lovită în timpul atacului israelian...
Digi Animal World
Un bărbat a încercat să scoată ilegal din Peru 320 de tarantule și 110 chilopodele. Unde le-au găsit...
Film Now
James Van Der Beek, prima apariție pe covorul roșu după ce a anunțat că are cancer. Cum arată celebrul actor...
UTV
Angelina Jolie, aparitie rara alaturi de fiul ei si al lui Brad Pitt