Pacienţii cu afecţiuni pulmonare internaţi la Iaşi vor avea parte de tratament modern. Spitalul de Pneumoftiziologie are în sfârşit o staţie proprie de oxigen. A costat 1,2 milioane de euro, iar finanţarea a fost asigurată de Consiliul Judeţean.
"Până acum ei cumpărau oxigen şi alte fluide medicale ca şi spitalul de infecţioase la tub, de la diferiţi producători, preţul pe metrul cub era de 3,17 euro pe metru cub, acum preţul pentru un metru cub de oxigen produs în staţia lor cu tot cu costurile de mentenanţăeste de 0,71 euro. Deci iată o economie de patru ori la preţul pentru fluidele medicale," a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
"Nu e vorba doar de preţuri pentru că nu tot timpul ne gândim la costuri, au scăzut foarte mult, au scăzut cu 70 la sută. E vorba de calitatea actului medical. Este vorba de pacienţi, este vorba că am făcut un mic pas spre spitalele cu normele europene," a explicat Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi.
Şi nu este singura veste bună. Lucrările de la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie vor fi reluate după ce s-a semnat contractul cu noul constructor. Acesta trebuie să reabiliteze clădirea spitalului care are o vechime de 80 de ani şi să amenajeze noi cabinete.
"Firma care a câştigat iniţial a dat faliment din păcate, n-a putut duce la capăt lucrările, ele au fost realizate în proporţie de 24% din contract. A rămas astfel de executat o parte de lucrări în valoare de 3,1 milioane de lei cu un termen de finalizare până în luna septembrie a acestui an," a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
În evidenţele Spitalului de Pneumoftiziolofgie din Iaşi sunt aproape zeci de mii de pacienţi din toată Moldova.