Tradiţii de Paşte păstrate cu sfinţenie, într-o biserică din Iaşi. Doritorii primesc gratuit lecţii de încondeiat ouă

Data publicării:
COPIL CURS DE INCONDEIAT OUA

25 de cursanţi, cu vârste de la patru până la 70 de ani, au primit câte o chişiţă, instrumentul folosit în mod tradiţional pentru încondeiat ouă. Cei mai iscusiţi în trasarea modelor s-au arătat cei mici.

"Am trasat liniile de jos în sus, am făcut puncte şi m-am luat după modelele date."

"Mai întâi am făcut liniile, cele două linii sus şi jos ca o cruciuliţă. Pe urmă am făcut punctele şi la sfârşit am făcut florile."

"Trebuie un picuţ de talent, dar trebuie şi un pic de matematică cu geometrie. Pentru că fiecare ou este împărţit pe mai multe sectoare, iar sectoarele acelea sunt puse tot felul de modele, astfel încât să iasă modelul total," spun cursanţii.

Încondeierea ouălor este o tradiție străveche, practicată în Europa centrală și de est. Ouăle de Paște sunt considerate simbol al învierii şi al regenerării naturii.

"Scopul principal este tocmai valorificare tradiţiilor noastre româneşti şi punerea lor în valoare şi, evident, transmiterea lor către generaţiile viitoare," a explicat Vasilica Onofrei, organizator al cursurilor.

Preot Mihai Mărgineanu, parohul bisericii "Toma Cozma": "Fiecare dintre copii e chemat să devină, la sfârşitul cursului pe care l-am organizat, un mic profesor. Să predea el, la rândul său, tradiţiile şi frumuseţea tradiţiilor noastre româneşti, care ne împodobesc sărbătorile."

Cursul se desfăşoară până pe patru aprilie, în fiecare sâmbătă, începând cu ora 13:00. Cei care vor să participe se pot prezenta direct la biserica Toma Cozma, din cartierul Păcurari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri