Specialistul de la Policlinica Sportivă din Iaşi se ocupă singur de toți pacienții de aproape o lună, după ce alți doi colegi cu care împărțea sarcinile s-au pensionat. Conducerea unității medicale susține că a făcut demersuri pentru scoaterea la concurs a unui post, dar nu s-a prezentat niciun doritor pentru că salariile sunt foarte mici. Concret, medicul cu o vechime de mai bine de 20 de ani câștigă puțin peste 2.000 de lei, iar acum se declară depăşit de situaţie.
Pentru că specialiştii în medicina sportivă lipsesc din toată Moldova, la Policlinica Sportivă din Iaşi vin nu numai cei patru mii de sportivi din Iași, ci și echipele de canotaj din Fălticeni şi de fotbal din Vaslui. Zilnic, vin la programare cate 50 de sportivi, deși numărul lor nu ar trebui sa depășească 15.
O situație similară este la Botoşani, unde există un singur doctor specializat pe medicina sportivă, și acesta în pragul pensionării, și tot unul, la Suceava. Și la Cluj, cei 6.000 de sportivi sunt în grija a trei medici, în loc de șase, câţi ar trebui să fie la Ambulatoriul de specialitate.
Toţi sportivii trebuie să se prezinte obligatoriu de două vizite medicale pe an pentru a putea participa la competiţii. La acestea se adaugă controalele în cazul unor accidentări. De toate trebuie să se ocupe singurul medic din Iaşi specializat în medicina sportivă.
„Ca să facem faţă la volumul de muncă, patru medici cu siguranţă ar fi nevoie. Numărul e foarte mare de sportivi şi nu prea eşti tentat să te grăbeşti şi ştiţi foarte bine ce înseamnă să te grăbeşti”, spune Pluşa Ispas, unicul medic de la Ambulatoriul de Medicină Sportivă.
Programări sunt făcute până în luna noiembrie, asta deși medicul vede de trei ori mai mulți pacienți pe zi decât ar trebui.
„Din păcate este foarte dificil, noi am făcut deja demersuri pentru scoaterea la concurs a unui medic de medicină sportivă, dar nu sunt foarte mulţi doritori datorită faptului că sunt foarte puţini cu această specialitate de medicină sportivă”, a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.
O explicaţie ar fi salariul mic, lipsa tichetelor de masă, dar şi nerecunoaşterea acestei ramuri a medicinei în Uniunea Europeană.
„Este o audienţă foarte mică spre această specialitate întrucât ea nu este recunoscută în Uniunea Europeană. Noi suntem, cred, în acest moment, singura ţară care mai are ca restanţă de dinainte specializarea pe Medicină sportivă”, a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
În ţară sunt doar 25 de doctori specializaţi în medicină sportivă.