Costel Loghinioaia are 37 de ani şi a suferit deja 4 interventii la nivelul inimi, după ce în luna mai a făcut infarct în timp ce juca fotbal. Barbatul spune că nu a avut niciun simptom care să anunțe boala, dar că trecea printr-o perioadă destul de stresantă la serviciu.
„Nu m-am aşteptat niciodată, nu am pe nimeni în familie cu probleme de inimă,” povestește tânărul.
În același salon este internat un alt tânăr, diagnosticat cu o afectiune cardiaca inainte de 36 de ani.
„A debutat brusc, cu nişte dureri în piept pe care nu le-am băgat în seamă, vreo trei săptămâni după, într-o seară am simţit o durere mai profundă în piept. Oboseam din când în când, dar spuneam că poate din cauza vremii, poate că sunt prea obosit, prea muncit sau aşa este firea, nu, nu am simţit alte simptome,” spune pacientul.
Tocmai ignorarea simptomelor face ca tinerii să ajungă la spital într-o fază avansată a bolii, singura scăpare fiind intervenţia chirurgicală.
„Începând cu 30-35 de ani, mai ales bărbaţii, ar trebui să-şi facă un set de analize la cardiolog, dacă nu de două ori pe an cum ar fi ideal, măcar o dată pe an. Chiar şi pacientul care nu are o durere toracică ar trebui să-şi facă măcar o dată pe an un test,” explică medicul Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.
Specialiştii susţin că o mare parte din vină o poartă nesiguranța din viața de zi cu zi.
”Când eşti suprasolicitat din punct de vedere social, cu îndatoriri, cu presiuni d
in toate formele, cu schimbări de statut, cu schimbări de condiţie, viaţa profesională când îţi este supusă la diferite încercări, fie şi pozitive, pentru că ele tot solicită din punct de vedere psihologic, putem să ne confruntăm foarte uşor cu o serie de efecte somatice de tip dezastruos,” spune psihologul Ioan Gotcă.
Anual, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi sunt tratate peste 4.000 de persoane, dintre care 10% au vârste sub 40 de ani.