Aproape o sută de pacienți sunt diagnosticați cu depresie în fiecare lună la Institutul de Psihiatrie din Iași. Mulți dintre ei ajung aici după ce printre cei care suferă de această boală și care au încercat să-și pună capăt zilelor se numără și Cristi. În ultimul an, bărbatul în vârstă de 47 de ani și-a pierdut ambii părinți, a trecut printr-un divoț și a rămas fără serviciu. A considerat că nu mai are pentru ce trăi, iar săptămâna trecută a fost adus de apropiați la Institutul de Psihiatrie.
"Nu am mai putut rezista, nu mai mâncam, nu mai dormeam, nu mă mai interesa nimic pur şi simplu, chiar nimic nu mă interesa. Când voiam să fiu într-un grup să vorbesc, când singur, aveam stări din astea diferite. Mâncare nu mâncam câte o săptămână, nu-mi trebuia," povesteşte bărbatul.
Psihiatrii spun că zilnic se confruntă cu zeci de persoane aflate în această situație. Irina Săcuiu, medic psihiatru: "dacă la tineri sunt pacienţi care nu au locuri de muncă sau au părinţi plecaţi în străinătate sau sunt unii suprasolicitaţi la locul de muncă, la vârstele medicii sunt cei care şi-au pierdut locul de muncă, vârstele înaintate şi-au pierdut partenerul de viaţă."
Bolnavii de depresie pot fi recunoscuți ușor, iar cel mai indicat este ca rudele să-i aducă la medic atunci când apar simptomele bolii. Specialiștii spun că tratamentul este îndelungat, dar că depresia poate fi vindecată: "Specialiştii recomandă 20 de şedinţe minim, dar fiecare client are ritmul lui de lucru. El învaţă ce să facă, să-şi controleze emoţiile, să se cunoască mai bine în psihoterapie, dar nu putem vorbi de o vindecare 100%, adică fără posibilitate de reapariţie."
Traiul precar îi împinge pe mulţi dintre ieşeni către gesturi extreme. În ultima lună, numărul sinuciderilor s-a dublat. Medicii psihiatri spun că studiile arată că în 2020 depresia va fi principala cauză de morbiditate.