Din luna februarie, la testările oferite gratuit de Institutul Regional de Oncologie din Iaşi s-au programat 2.300 de persoane. 600 au făcut deja analize, iar 15 dintre acestea au primit diagnosticul de care se temeau. Medicii spun însă că boala a fost depistată în stadiu precoce, iar asta le măreşte şansele de vindecare.
"Dacă sunt într-un stadiu în care boala este doar locală, în organ, deci în prostată, atunci se poate vindeca, cu o rată foarte mare de succes, să zic 90-95%. Şi când boala este chiar avansată tot are rost ca pacientul să ştie, să se adreseze medicului pentru că evoluţia este îndelungată şi tratamentele paleative pot să prelungească viaţa pacientului," a explicat Maximilian Hogea, medic urolog.
Deşi nu este prima campanie de testări gratuite pentru cancer organizată la Iaşi, este prima dată când interesul pentru analize este atât de mare. Cel care s-a ocupat de informarea populaţiei este chiar un fost pacient al Institutului Regional de Oncologie din Iaşi.
Daniel Talpă, organizator campanie: "Referitor la cifre, e foarte simplu: 50 de oameni pe săptămână care sunau, iar acum au avut două mii de telefoane în două luni, e ceva impresionant. Noi încercăm să schimbăm un comportament social negativ, frica de a merge la medic fără să îi doară ceva, într-un comportament social pozitiv, tradus prin programare, este şi, din păcate, s-a văzut că nu e în zadar, au fost oameni testaţi pozitiv."
Impactul în rândul populaţiei i-a convins şi pe reprezentanţii Institutului Regional de Oncologie să prelungească pe termen nelimitat campania de testare gratuită pentru depistarea cancerelor de sân, prostată, col uterin şi colon.
"Este o campanie sau o acţiune pe care noi o desfăşurăm şi este finanţată de Casa de Asigurări de Sănătate în baza serviciilor sau în baza contractului pe care noi îl avem încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi," a spus Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
Anul trecut, la Iaşi s-au depistat aproape o mie de cazuri noi de cancer.