După o întâlnire care a durat aproape o oră şi jumătate, Traian Băsescu i-a promis omologului său, Nicolae Timofti că va fi principalul avocat al integrării europene a Republicii Moldova. De altfel, oficialul moldovean a cerut sprijin pentru a i se oferi o perspectivă clară de aderare la spaţiul comunitar.
„Am convenit cu domnul preşedinte asupra necesității impulsionării procesului de integrare europeană în care este antrernată Republica Moldova. Convorbirea noastră a vizat situaţia din regiune după anexarea de Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea, act pe care ţările noastre nu îl recunosc ci îl şi consideră drept o încălcare gravă a dreptului internaţional,” a declarat, la finalul întrunirii, Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova.
Contextul regional delicat, odată cu izbucnirea crizei din Crimeea, ar putea fi însă şi un avantaj pentru Republica Moldova, a explicat preşedintele român pentru a obţine sprijinul Uniunii Europene. „ România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate pentru Republica Moldova plecând de la realitatea din Transnistria, plecând de la referendumul din februarie în Găgăuzia. Sunt punct de instabilitate care pot fi utilizate împotriva stabilitășii Republicii Moldova.”
„ Singura soluţie de accelerare a procesului de integrare este alocarea de resurse, cu cât UE va pune la dispoziţie Republicii Moldova mai multe resurse pentru integrare, acest lucru se va produce mult mai devreme,” a mai spus Traian Băsescu, preşedintele României.
Situaţia generată de referendumul din Crimeea, dar şi eventuale sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse vor fi discutate, joi, de şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană la Bruxelles.
***VEZI MAI JOS DECLARAȚIILE COMPLETE ale celor doi președinți de stat într-o ediție specială a jurnalului Digi24 Iași, prezentantă de Elena Troia, care i-a avut ca parteneri de discuție pe Ovidiu Mihăiuc, realizatorul emisiunii „Vocile Iașiului” și pe Lucian Dîrdală, profesor de științe politice.