Pentru Universitatea „Gheorghe Asachi" din Iași, Ministerul Educaţiei alocă în fiecare lună aproape 850 de mii de lei pentru toate cele patru mii de burse - de performanţă, de merit, de studiu şi pentru cele sociale. Suma este mult prea mică, spune conducerea universităţii, care motivează că, după ce bugetul este împărțit, valoarea burselor sociale ajunge să fie minimă.
„Bursele sociale sunt între 130 şi 150 pentru mediii mai mari ca şapte, deci în funcţie şi de medie. Fiecare facultate şi-a stabilit politica proprie,” a explicat Ştefan Grigoraş, prorectorul Universității „Gh. Asachi” din Iaşi.
Studenţii spun că din 150 de lei îşi asigură cel mult cazarea în cămin. Nu le mai rămâne însă nimic pentru mâncare, transport sau manuale.
„- Tu, ca student, cât cheltui pe lună, minim vorbind, doar strictul necesar? - 120-130 de euro minim, doar cu mâncare, nimic chefuri. Învăţat - cămin, învăţat - cămin.”
„Masă, 300 pe lună. Nu mă refer la icre negre, nici la sandvișuri în fiecare zi, dar pentru ceva decent,” spune un alt student.
„- Cât plăteşti căminul? Cazarea? - Un milion două sute. - Deci 150 de lei s-ar duce numai pe cazare? - Da. - Mâncare, transport, cărţi? - Din banii proprii, sau dacă mai lucrezi în altă parte.”
„Doar o carte ajunge minim 60 de lei şi în fiecare semestru cărţi noi.”
Şi la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, 818 studenţi primesc bursă socială. Aici însă ajutorul de la stat este de 276 de lei pe lună. Valoarea lui ar trebuie să fie cel puțin dublă pentru a-şi putea permite un trai decent pe durata celor trei ani de facultate, consideră studenții.
„Cu toate că Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior estimează că bursa socială ar trebuie să aibă un cuantum care să acopere chetuielile de masă şi cazare şi să fie de 575 de lei,” spune Brânduşa Lungu, vicepreşedinte ANOSR.
Liderii studenţilor spun că problema este generală. Valoarea medie pe țară a burselor sociale este de 222 de lei.