Tatiana şi cele două fete ale sale în vârstă de 6 şi 8 ani au trăit un coşmar toată viaţa. Femeia a ajuns în spital din cauza loviturilor primite de la soț, iar copilele au fost bătute frecvent de tatăl lor.
„Sunt speriate că au văzut multe bătăi, m-a bătut în faţa lor, vorbeşte foarte vulgar. Cum vorbeşte cu mine vorbeşte cu copiii. Le dădea câte o palmă. E destul o palmă dacă îi dai la copil, de la nimica toată. Când era beat, trebuiau să vorbească copiii în şoaptă, să nu facă gălăgie, ca să doarmă el,” explică Tatiana.
Recent l-a părăsit şi s-a refugiat cu fetele într-un centru de protecţie pentru victimele violenţei domestice. A luat această decizie după ce a conștientizat că un trai cu violențe și injurii zilnice creează traume copiilor.
„Fata are de învăţat. Uite, e derutată de la şcoală, e derutată la ore, nu mai vorbeşte. Când o întreabă doamna ceva, deja stă aşa din cauza stresului”, povestește femeia.
Inspectorii de la Protecţia Copilului Iași s-au confruntat anul trecut cu 855 de astfel de cazuri.
„Principalele cauze care au dus la aceste forme de abuz au fost familiile cu situaţie precară şi aici ne referim la familiile care nu sunt legal constituite , consumul ridicat de alcool şi nivelul minim de educaţie,” a declarat Luiza Harbuz, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
Copiii sunt consiliați de specialiști, dar psihologii spun că astfel de incidente lasă în urmă sechele emoționale severe.
„Îi scade stima de sine, respectul faţă de sine şi, ceea ce este cel mai grav, că va duplica modelul. Dacă el a fost abuzat, va abuza pe alţii, în toate felurile posibile. Aşa pornesc toate, de aceea se şi multiplică,” a explicat Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.
Anul trecut, aproape 100 de copii au fost luați din familiile care îi supuneau la abuzuri fizice ori emoționale și au ajuns in centre de plasament sau în grija unor asistenți maternali.