Modernizat in 2010, Spitalul din Huşi funcţionează fără autorizaţie de la Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă. S-au făcut nenumărate demersuri pentru a fi în legalitate, însă, spun reprezentanţii unităţii medicale, clădirea începută în 1989 a fost concepută după alte normative care acum s-au schimbat.
"Este imposibilă lărgirea acestor holuri. Imaginaţi-vă că e un perete de rezistenţă care a fost cămăşuit în ambele părti pentru a-i asigura rezistenţa. Acolo ce să fac?! Ori îi dau cămăşuiala jos şi nu mai are rezistenţa respectivă, ori dărâm un perete de rezistenţă de la fundaţie până sus, ceea ce înseamnă că dărâm spitalul. Ţinând cont şi de ordonanţa care a fost dată aseară, s-ar putea să ajungem să închidem acest spital până cand vom putea găsi o rezolvare," spune Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huşi.
Situaţia este cunoscută şi de pacienţi. Reporter: "Spitalul funcţionează de mai bine de cinci ani fără autorizaţie ISU." Pacient: "Ştim, ştim asta. Am înteles, am auzit, dar..." Reporter: "E riscant pentru pacienţii care sunt internaţi?" Pacient: "Este riscant, dar dacă ei îşi asumă răspunderea." Reporter: "Ei, cine îşi asumă raspunderea?" Pacient: "Conducerea, probabil."
O situaţie similară este şi la Spitalul Judeţean din Vaslui. A fost recent modernizat, însă nu îndeplineşte toate criteriile legale. Holul prea îngust este unul dintre motivele pentru care unitatea spitalicească este în curs de autorizare. La proiectul iniţial s-a adăugat o scară exterioară la care se lucrează de mai bine de un an.
Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Vaslui: "proiectul de reabilitare cu fonduri europene, la momentul la care s-a conceput, existau nişte normative. Acest proiect s-a conceput pe o unitate care are o vechime din 1968. Deci, partea de holuri centrale nu poate fi ameliorată pentru că asta este structura de rezistenţă a unităţii. Ce să facem? Să îl închidem? Care ar fi soluţia?"
În judeţul Vaslui sunt trei unităţi medicale mari, din care doar una este în curs de autorizare.