În 1956, spectacolul Tosca inaugura prima stagiune a Operei din Iași. La 58 de ani distanță, o nouă punere în scenă a operei lui Giacomo Puccini a încântat din nou publicul.
"Eu am văzut Tosca acum o jumătate de veac. Mă bucur foarte mult că ţine pas cu vremurile noastre, cu tehnologia, în primul rând. Că era foarte greu să înţelegem cuvintele şi acum apar toate scrise,"
"Spectacolele sunt mult, mult evoluate faţă de ce era acum cinci, şase ani, zece ani."
"Este nemaipomenit. Eu vin de la Oradea şi fac comparaţie cu Teatrul Regina Maria din Oradea şi este ceva nemaipomenit."
"Mă bucur pentru că se pare că are un fel de renaştere, din câte înţeleg. Este primul spectacol pe care îl văd după mulţi ani."
Indiferent de câte ori a fost jucat, pentru artiștii Operei ieşene spectacolul Tosca rămâne unul de referință și totodată de tradiție pentru ziua aniversară.
"E o montare mai mult spre clasic, nu e foarte modern. De altfel, e şi greu să faci montări moderne. Se pierde mult din parfumul de epocă. Din fericiră, noi în această Toscă păstrăm," explică Simona Titieanu, soprană.
"E unul din cele mai frumoase spectacole pe care eu îl iubesc şi îl ador şi cum e acum e plin de dramatism, aşa cum la scris Puccini, dar în acelaşi timp accesibil pentru toate categoriile de vârstă," a adăugat Andrei Apreotesei, tenor.
Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi: "Acum 58 de ani, Opera îşi deschidea porţile pentru publicul nostru atât de drag şi atât de numeros la spectacolele noastre cu opera Tosca. De când am venit eu la conducerea Operei e un tipic ca în fiecare an, pe 3 noiembrie, să jucăm Tosca pentru publicul nostru."
Spectacolul a avut loc sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, în viziunea regizorală a lui Ognian Draganoff din Bulgaria.