950 de locuri de muncă le-au fost prezentate ieșenilor, la un târg de job-uri destinat exclusiv sectorului de construcții. Una dintre firmele care a scos la bătaie cele mai multe posturi este din Galați. Conducerea companiei a angajat un expert în recrutare și și-a trimis și inspectorul de la resurse umane la Iași, ca să angajeze peste 40 de specialiști. Iar asta pentru că nu a reușit să găsească muncitori în niciun alt oraș.
"Ei au câștigat un segment de autostradă la Târgu Mureș, în cadrul unui consorțiu de firme românești și urmăresc angajarea de la manager de proiect și până la sudori, dulgheri, zidari," a spus Claudiu Catană, expert în recrutare.
Violeta Ifrim, angajator: "sperăm să găsim aici, fiind și Facultatea de Construcții. Am mai fost la bursa locurilor de muncă la București. Am găsit ceva, dar nu suficient."
Un alt inspector în resurse umanea căutat 50 de sudori, dulgheri, electricieni și instalatori. În urma târgului a reușit să găsească doar cinci posibili angajați.
Angajatorii spun că au suficiente locuri de muncă disponibile, însă reuşesc cu greu să le ocupe. Iar atunci când găsesc specialiști, nu le oferă salariile cerute și negocierile pică. În plus, cei cu experiență preferă locurile de muncă din străinătate. Ca să contracareze salariile mari din străinătate, companiile oferă și alte beneficii.
"Mese oferite, cazare, transport până la locul de muncă, ca să vină. Dar, probabil, existând ajutoare sociale, le e mai ușor să stea acasă decât să muncească," crede Maria Damina, angajator.
"Sunt salariile mici, de asta. Avem experiență. - Ce salariu v-ați dori? - Să fie măcar, pe puțin o mie de euro."
Companiile din domeniu se chinuie să găsească muncitori pentru că se apropie dead-line-ul pentru unele proiecte europene. Și, ca să grăbească lucrurile, sunt dispuși să ofere salarii care pornesc de la 2.000 de lei și ajung până la 4.000 de lei.
Ilie Simion, organizator târg locuri de muncă: "până în decembrie, trebuie să cheltuim ultimii bani alocați României din exercițiul financiar anterior și atunci e o presiune foarte mare pe companiile de construcții să finalizeze lucrările."
Este pentru prima dată când industria construcțiilor atinge din nou nivelul anilor 2007-2008. Specialiștii sunt optimiști și spun că în viitorul imediat apropiat vor ajunge la același număr de angajați pe care îl aveau înainte de criza financiară.