750 de români vor merge la începutul lui 2014 în Spania să culeagă căpşuni. Agenţia Judeteana de Ocupare a Forţei de Muncă a înfiinţat un birou special pentru cei dornici. Aici, sunt primite şi prelucrate dosarele.
Cristina abia a împlinit 18 ani şi vrea neapărat să plece la muncă peste hotare. Vine de la peste 60 de kilometri de Iaşi, din Belceşti, o comună săracă, unde singura ocupaţie este agricultura. Tânăra explică de ce a aplicat pentru acest post de muncă: „Pentru că e foarte greu acasă, e foarte greu să produci un ban în România, fără muncă nu poţi să faci efectiv şi ca să munceşti aici să-ţi dea un salariu mai puţin decât meriţi, mai bine preferi să mergi în afară şi să ştii că câştigi cât de cât bine.”
Ca să câștige însă bani, capsunarii trebuie să muncească din greu. De multe ori, chiar peste posibilitățile lor sincron - Alina Manolache, fost lucrător în Spania „Eu am stat la baracă. Sunt barăci care au patru paturi şi un calorifer şi baie comună. Dacă stai bine cu sănătatea e bine să te duci. Dar dacă nu stai bine, nu,” este sfatul Alinei Manolache, fost lucrător în Spania.
Selecţia finală va avea loc la Vaslui pe 13 ianuarie 2014. Cei care vor fi selectaţi vor pleca, prin contract, timp de 3 luni. Vor câştiga 40 de euro pe zi, iar programul va fi de șase zile pe săptămână, câte șase ore şi jumătate în fiecare zi. Din câştigul total, care ajunge la aproape 2.500 de euro, muncitorii vor plăti un euro pe zi pentru cazare, doi la sută impozit pe venit şi o asigurare socială de 100 de euro.