Proiectul de cooperare transfrontalieră va fi pus la punct în doi ani de zile, timp în care specialiştii ieșeni vor instrui personal medical din Republica Moldova şi vor achiziţiona echipamente moderne. Maşinile de intervenţie vor fi duse peste Prut, în timp ce elicopterul SMURD va avea baza la Iași unde există deja o ambulanță aeriană de ultimă generație.
"Dacă acum un elicopter la noi în România când pleacă în revizie nu prea avem cu ce să-l înlocuim şi avem întreruperi pe activitatea elicopterelor, la Iaşi, şansa de a se întrerupe activitatea va fi mult mai redusă pentru că o să ai permanent un ecliopter chiar dacă unul este plecat la revizie", a declarat Raed Arafat, secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii.
Odată cu mărirea capacității de intervenție pe calea aerului, Iașul va avea și mai mare nevoie de un hangar pentru elicoptere. Un astfel de proiect există de mai multă vreme, dar până acum nu s-au găsit și fondurile necesare, adică aproximativ 250 de mii de euro.
„În cel mai scurt timp, vom rezolva această problemă şi vom promova în Guvern iniţierea unei hotărâri de Guvern cu acest scop, de a da în administrarea Consiliului Judeţean pentru dezvoltarea proiectului acela de hangar. Este important şi vedeţi şi dumneavoastră că devine şi mai important, la anul veţi avea 2 elicoptere”, a spus Bogdan Tohăneanu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Proiectul transfrontalier reprezintă un prim pas în introducerea Serviciului Mobil de Urgenţă pentru Reanimare şi Descarcerare în Republica Moldova.
Într-o primă fază, medicii din Iaşi vor zbura cu elicopterul pentru a acorda îngrijiri de specialitate victimelor din zona graniţelor, în cazul unor accidente, iar pacienții vor fi transportați la spitale din Chişinău.
CITEȘTE ȘI:
NEAMȚ. Accident cu un mort și 16 răniți
IAȘI. Un copil a fost prins sub un mal de pământ
7 ani de la prăbușirea elicopterului SMURD