Medicii de la Institutul Regional de Oncologie spun că sunt nevoiți să ducă o adevărată muncă de lămurire cu femeile care au suferit mastectomii, dupa ce au fost diagnosticate cu cancer la sân. Şi asta pentru că operaţia de reconstrucţie mamară, care le oferă femeilor şansa la o viaţă normală, este privită cu scepticism de către paciente. Psihologii au făcut un studiu din care reiese că femeile au idei preconcepute.
"Teama de alte intervenţii chirurgicale şi alt factor care ţine iar de informare este teama că dacă face reconstrucţie s-ar putea să reapară ceva acolo sau ar putea că dacă apare ceva să nu poată fi detectat la timp, adică teama de aşa o posibilă recidivă a bolii," explică psihologul Roxana Postolică.
Această teama este total neîntemeiată, susţine Codrin Dobreanu, chirurg plastician: "Sunt studii făcute pe mii de femei cu cancer de sân şi reconstrucţie care a dovedit că nu ete nicio corelaţie între recidivă şi reconstrucţia de sân. Sunt chestii complet separate. Chiar, în unele cazuri, facilitează depistarea recidivei."
Femeile care au acceptat să facă intervenţia spun că se simt mult mai bine
"Nu e la fel ca înainte, într-adevăr, n-are cum să fie la fel, dar e o îmbunătăţire. Te poţi îmbrăca la fel cum te îmbrăcai şi înainte, poţi merge la piscină, poţi merge la plajă, e 99 la sută ca înainte," mărturiseşte o pacientă.
De o viaţă normală se pot bucura zeci de femei. Institutul Regional de Oncologie a primit de curând 95.000 de lei în subprogramul de protezare mamară prin care pacientele beneficiază gratuit de această intervenţie.
"Avem 23 de cazuri în evidenţă, iar în prima jumătate a lunii octombrie va fi prima pacientă operată cu implant pe programul respectiv," a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
Medicii fac din nou apel la femei şi le recomandă să meargă anual la controale, mai ales că statisticile Institutului Regional de Oncologie sunt alarmante. 60 la sută dintre pacientele care se prezintă la medicul oncolog vin prea târziu, când boala este într-un stadiu avansat, spun specialistii
"Ele invocă lipsa durerii pentru prezentarea tardivă la medic şi în această situaţioe vin cu tumori foarte mari, tumori avansate chiar dacă sunt nedureroase, dar de obicei sunt în stadii avansate 00.10.56.00IN 00.11.30.14 prezenţa oricărui nodul trebuie investigată," a explicat Iulian Radu, chirurg.
Anul trecut, la Iaşi au fost depistate aproape 400 de cazuri noi de cancer mamar. Lunar, se fac câte 30 de mastectomii.