După ce au predat telefoanele mobile şi notiţele la intrarea în sala de examen, candidaţii din 59 de şcoli din Iaşi au avut trei ore la dispoziţie pentru a rezolva cerinţele. La liceul I. C. Ştefănescu toţi elevii de clasa a XII-a au spus prezent la simulare şi s-au arătat mulţumiţi de subiecte:
" Cred că cel mai dificil a fost punctul trei deoarece a fost mai mult de scris, de gândit mai mult. Chiar îmi pare bine că a picat simbolismul. A fost destul de uşor."
"Subiectele au fost accesibile datorită faptului că am şi abordat aceste teme la clasă cu domnul profesor. Şi în mare parte am scris. Facem în cadrul şcolii pregătire suplimentară cu domnul profesor şi la română, matematică şi la proba a treia, la geografie."
"Am ţinut minte de prin clasă şi am repetat alaltăieri şi ieri încontinuu."
Este al treilea an în care Inspectoratul Şcolar organizează astfel de simulări.
"Am remarcat că aceste examene de simulare sunt eficiente, elevii se mobilizează, rezultatele sunt aşteptate cu interes. De altfel, ei au primit în timp util o programă specială pentru simulare care cuprinde parţial materia pentru bacalaureat," a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.
Următoarea simulare, cea la matematică, va avea loc joi. Anul trecut, rezultatele cele mai slabe au fost la această materie. Doar 30 la sută din aproape şase mii de elevi au luat note peste 5, în timp ce la limba română, promovabilitatea a fost de 60 la sută.