Mama. Este unul dintre puținele cuvinte în limba română pe care le știe Megan, voluntar american. De trei luni a venit la Iași pentru a dărui iubire și atenție copiilor grav bolnavi de la centrul de plasament Sfântul Andrei din Iași. La numai 18 ani, a dovedit că are priceperea necesară pentru a se ocupa de cei mici. Face parte însă din ultima serie de americani care fac voluntariat la centrul care adăpostește 77 de copii.
”Mi-aș dori foarte mult să mă întorc. Faptul că am fost aici m-a învățat să iubesc mai mult și să mă bucur de lucrurile mărunte și să apreciez victoriile mici, ca atunci când un copil învață să meargă sau când începe să vorbească. Face viața mult mai plăcută și chiar mi-aș dori enorm să mă întorc. Dacă nu voi reuși să revin vreau să găsesc ceva asemănător acasă”, a declarat Megan Blake.
În fiecare zi, voluntarii străini petrec la centrul de plasament câte 6 ore, 3 dimineața și 3 după-amiaza. Cântă cu cei mici, se joacă, desenează. Caroline Howard, voluntară: ”Să îți iei la revedere este cu siguranță partea cea mai dificilă, dar a meritat totul. Este greu să te desparți pentru că am ajuns să-i cunoaștem atât de bine și ei ne cunosc, s-au obișnuit cu noi, așa că să spui la revedere pentru ultima dată este foarte greu”.
Impresionați au fost și de condițiile în care sunt crescuți acești copii abandonați, care suferă de autism, sindrom Down sau de boli de inimă și care necesită supraveghere continuă. Olivia Bergen, voluntară: ”Aveam o imagine despre cum arată orfelinatele, dar este atât de diferit, mult mai bine și chiar sunt locuri pline de iubire și au mai multă grijă și se joacă mai mult. Admir oamenii din România pentru lucrurile pe care le fac pentru acești copii, pentru că ei merită și primesc toată dragostea pe care o merită”.
Astăzi le-au oferit un ultim cadou copiilor: un parc de joacă. Gestul este făcut în memoria unei tinere care a făcut voluntariat anul trecut. Ashleigh Cox, a murit în februarie, la numai 21 de ani, în timpul unei avalanșe. Familia a donat 4.500 de dolari pentru dotarea cu echipamente a parcului de joacă. Caroline Howard, voluntară: ”Toată săptămâna am muncit pentru a monta aceste echipamente aici și cred că copiii le iubesc și astfel ea (n.red. Ashleigh) a făcut lucrurile mai vesele și mai distractive”.
Plecarea voluntarilor străini lasă un gol în sufletul angajaților de la centru. Georgeta Ciobanu, directorul Centrului de Plasament ''Sfântul Andrei'' Iaşi: ”Este un lucru foarte rău pentru copii pentru că pierd o grămadă de brațe care îi îmbrățișau și îi mângâiau și îi plimbau și îi dădeau în scrânciobe și se ocupau de ei”.
În cei 16 ani de voluntariat, peste 500 de studenți străini au ajutat la îngrijirea copiilor din centrul de plasament Sfântul Andrei din Iași.