Potrivit medicilor, o treime dintre cei diagnosticaţi cu tuberculoză nu mai revin la controale și întrerup tratamentul devenind astfel pericol pentru toate persoanele cu care intră în contact. Iar situația nu are o rezolvare din cauza lacunelor din lege.
„Trebuie ca legea să fie foarte clară sub aspectul tratamentului sub directă observare. Pacientul trebuie să se ducă la un cadru medical, la un cabinet medical de medic de familie sau la dispensarul TBC să ia tratamentul sub directă observare. Noi dorim să avem o supraveghere de 100%, ori acum avem la 65-70% supraveghere dacă vorbim la mod cinstit, ăsta este procentul de supraveghere a tratamentului”, a declarat Adriana Sorete-Arbore, medic penumolog.
Tuberculoza poate fi vindecată, dacă e depistată la timp, iar bolnavul respectă cele 6 luni de tratament recomandate. De multe ori, bolnavii întrerup tratamentul, iar boala recidivează. În plus, bolnavii de tuberculoză spun că refuză să stea la izolare şi din cauza condiţiilor.
„E lagărul de la Auschwitz, nu au niciun fel de condiţii sanitare, igienico-sanitare, nu e nimic, oamenii săracii se zbat în mizeri acolo. Nici mâncare, nici nimic, e o nenorocire acolo. Am copil care a stat acolo şi pot să depun mărturie”, povestește un pacient.
În prima jumătate a acestui an au fost înregistrate aproape 8.500 de cazuri noi de tuberculoză, ţara noastră fiind pe primul loc în Uniunea Europeană. Iaşiul este pe locul trei pe ţară, după Bucureşti şi Dolj cu 369 de bolnavi. Specialiştii atenționează însă că, de fapt, numărul lor este mai mare şi că reprezintă un pericol pentru societate.
„Știm că în spatele acestei valori de 369 de cazuri de tuberculoză mai există cel puţin încă un sfert de cazuri precoce, nedepistate încă”, a nau spus Adriana Sorete-Arbore, medic penumolog.
Printre simptomele tuberculozei se numără tusea, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, oboseala şi senzația de sufocare.
CITEȘTE ȘI:
Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar este în creștere
Focar de TBC la Vaslui. Doi tineri au murit, alţi opt sunt internaţi în spital
Bolnavii de tuberculoză ar putea primi bani, dacă își iau tratamentul