Marele secret al reţetei de azi este amestecul. Carnea tocată se amesteacă cu ceapa dată pe răzătoare, cartofii rași şi scurși foarte bine de apă, miez de pâine prăjită înmuiat în lapte și apoi scurs, pătrunjelul și mărarul tocat mărunt. Totul se lasă la rece cel puţin o jumătate de oră.
Bucătarul Ionuţ Burlacu ne-a dezvăluit și un alt mic secret al rețetei de pârjoale moldovenești: "am evitat a pune usturoiul din cauză că multă lume nu-l tolerează având probleme cu stomacul, reflux și prefer a adăuga usturoi în sosul de roșii, așa-l vom căli ușor și va ieși o aromă de usturoi dulce."
Compoziția se amestecă foarte bine, până când toate ingredientele se omogenizează, și se pune la frigider.
"La rece o vom rezerva timp de 30 de minute să se odihnească timp în care noi vom face sosul de roșii. Adăugăm ceapă pentru a o căli tocată oarecum mărunt. Punem usturoi în sos, 1,2,3,4 căței, după gust."
Ceapa se căleşte în puțin ulei de măsline, la foc mic, până se înmoaie și apoi se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt. "După ce s-au călit legumele, adăugăm sosul de roșii."
În sosul de roșii se adaugă o linguriță de zahăr brun pentru a scadea aciditatea și o ligură de amidon pentru a-l lega. În timp ce legumele pentru sos se călesc se pregătește și piureul. Cartofii tăiați cuburi se pun la fiert în apă cu sare.
"Vom pune ceapa și usturoiul pentru garnitură la călit. O lăsăm foarte puțin singură să se călească, voi mai adăuga puțin unt, apoi adăugăm ardeii."
Garnitura se mai lasă pe foc încă cinci minute, timp în care se revine asupra pârjoalelor.
"Ele trebuie să aibă o dimensiune și un gramaj până în 100 de grame nu mai mici pentru că mai mici vor fi chifteluțe, nu pârjoluțe."
Într-o tigaie mai adâncă se pune ulei la încins și se pun pârjoalele la prăjit după ce s-au tapetat cu pesmet. Pârjoalele prăjite se scot din ulei după ce s-au prăjit pe ambele părți și se pun în sosul de roșii lăsat la foc mic.
"Punem cartofii într-un bol pentru a-i pisa. După ce pisăm puțin cartofii și am asezonat cu sare, adăugăm puțin unt pentru a da cremozitate la piure. Tot în piure vom adăuga și legumele."
Piureul se amesteacă bine cu legumele și se adaugă verdeață proaspătă. Pârjoalele se servesc pe farfurie alături de piureul cu legume și sosul de roșii. Carnea de vită și porc se poate înlocui cu carne de pui sau de curcan sau chiar şi cu carne de vânat.
Ingrediente pârjoale moldoveneşti
- 500 g carne tocată porc și vită
- 150 g miez de pâine
- 100 ml lapte
- 4 ouă
- 100 g ceapă
- 100 g cartof
- 100 g pesmet
- o legătură de mărar
- o legătură de pătrunjel
- sare, piper şi ulei, după gust
Ingrediente pentru sos
- 500 g roșii decojite
- 70 g ceapă
- 70 g morcov
- 5 g busuioc
- 20 g usturoi
- 150 g ardei gras
- 5 g amidon, sare și piper după gust
Ingrediente piure de cartofi rustic: 500g cartofi, 200 g ardei gras, 100g ceapă, 50g unt, sare după gust