Secretul preparării pârjoalelor moldoveneşti

Data publicării:
CHIFTELE CU PIURE
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Marele secret al reţetei de azi este amestecul. Carnea tocată se amesteacă cu ceapa dată pe răzătoare, cartofii rași şi scurși foarte bine de apă, miez de pâine prăjită înmuiat în lapte și apoi scurs, pătrunjelul și mărarul tocat mărunt. Totul se lasă la rece cel puţin o jumătate de oră.

Bucătarul Ionuţ Burlacu ne-a dezvăluit și un alt mic secret al rețetei de pârjoale moldovenești: "am evitat a pune usturoiul din cauză că multă lume nu-l tolerează având probleme cu stomacul, reflux și prefer a adăuga usturoi în sosul de roșii, așa-l vom căli ușor și va ieși o aromă de usturoi dulce."

Compoziția se amestecă foarte bine, până când toate ingredientele se omogenizează, și se pune la frigider.

"La rece o vom rezerva timp de 30 de minute să se odihnească timp în care noi vom face sosul de roșii. Adăugăm ceapă pentru a o căli tocată oarecum mărunt. Punem usturoi în sos, 1,2,3,4 căței, după gust."

Ceapa se căleşte în puțin ulei de măsline, la foc mic, până se înmoaie și apoi se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt. "După ce s-au călit legumele, adăugăm sosul de roșii."

În sosul de roșii se adaugă o linguriță de zahăr brun pentru a scadea aciditatea și o ligură de amidon pentru a-l lega. În timp ce legumele pentru sos se călesc se pregătește și piureul. Cartofii tăiați cuburi se pun la fiert în apă cu sare.

"Vom pune ceapa și usturoiul pentru garnitură la călit. O lăsăm foarte puțin singură să se călească, voi mai adăuga puțin unt, apoi adăugăm ardeii."

Garnitura se mai lasă pe foc încă cinci minute, timp în care se revine asupra pârjoalelor.

"Ele trebuie să aibă o dimensiune și un gramaj până în 100 de grame nu mai mici pentru că mai mici vor fi chifteluțe, nu pârjoluțe."

Într-o tigaie mai adâncă se pune ulei la încins și se pun pârjoalele la prăjit după ce s-au tapetat cu pesmet. Pârjoalele prăjite se scot din ulei după ce s-au prăjit pe ambele părți și se pun în sosul de roșii lăsat la foc mic.

"Punem cartofii într-un bol pentru a-i pisa. După ce pisăm puțin cartofii și am asezonat cu sare, adăugăm puțin unt pentru a da cremozitate la piure. Tot în piure vom adăuga și legumele."

Piureul se amesteacă bine cu legumele și se adaugă verdeață proaspătă. Pârjoalele se servesc pe farfurie alături de piureul cu legume și sosul de roșii. Carnea de vită și porc se poate înlocui cu carne de pui sau de curcan sau chiar şi cu carne de vânat.

Ingrediente pârjoale moldoveneşti

- 500 g carne tocată porc și vită
- 150 g miez de pâine
- 100 ml lapte
- 4 ouă
- 100 g ceapă
- 100 g cartof
- 100 g pesmet
- o legătură de mărar
- o legătură de pătrunjel
- sare, piper şi ulei, după gust

Ingrediente pentru sos

- 500 g roșii decojite
- 70 g ceapă
- 70 g morcov
- 5 g busuioc
- 20 g usturoi
- 150 g ardei gras
- 5 g amidon, sare și piper după gust

Ingrediente piure de cartofi rustic: 500g cartofi, 200 g ardei gras, 100g ceapă, 50g unt, sare după gust

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gata cu vremea frumoasă! Încep ploile şi vijeliile, temperaturile scad brusc
Digi FM
Ce salariu are o stewardesă româncă angajată la o companie din Orientul Mijlociu: „Devine atractiv când iei...
Pro FM
E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30. Cum arată celebra Thalia în costum de baie
Film Now
Demi Moore a intuit pierderea Oscarului chiar cu câteva clipe înainte de a fi anunțată câștigătoarea: „Am...
Adevarul
Dalma Maradona a dezvăluit ce mirosea în camera în care a murit celebrul său tată: Era inumană!
Newsweek
Se pregătește o tăiere de pensie între 200 lei și 700 lei. E nevoie de sacrificii. Avertisment dur
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Digi Animal World
VIDEO Cinci elefanţi de la ZOO, surprinşi formând un ”cerc de alertă” pentru a proteja un pui în timpul unui...
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...