La Valea Lupului, în judeţul Iaşi, aproape 2000 de familii primesc apă cu program restricţionat. Din cauza consumului mare şi a scăderii rezervelor de apă pe fondul secetei, furnizorul a decis să dea apă doar câteva ore dimineaţa şi câteva ore seara. Deşi sunt conştienţi că ar trebui să facă economie la apă în această perioadă, localnicii sunt nemulţumiţi de măsura găsită.
"Vin acasă, nu am duş, nu apă să spăl. Am copil mic. E foarte dificil. E inuman," spune oamenii.
Cea mai gravă situaţie este însă în locurile unde, din cauza secetei, au secat şi fântânile. În această situaţie sunt familiile din satul Todirel, comuna Bârnova. Oamenii sunt nevoiţi să străbată şi câţiva kilometri până la cea mai apropiată fântână cu apă: "Toate fântânile sunt secate. Adică se scoate puţină apă şi e cu mâl."
"Noi, pe raza comunei, avem vreo patru bazine de apă. Principalul motiv este ăsta, că nu au făcut faţă bazinele, localitatea fiind mare," a spus Florin Acatrinei,viceprimarul comunei Bârnova.
În total, în sistemul centralizat de furnizare a apei sunt 54 de localităţi, iar pentru un sfert dintre ele s-a luat măsura raţionalizării apei.
Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital Iași: "Această apă este tratată, se efectuează costuri asupra ei și chiar este improprie udării plantelor. Nu ar fi un lucru rău dacă apa ar fi din belșug, din păcate apa este o resursă epuizabilă."
Măsura a fost luată după ce în judeţ nu a mai căzut strop de ploaie de două luni şi nu se ştie când vor avea oamenii apă cu program normal.