La Liceul Tehnologic Holboca, directorul a stabilit deja câte clase va avea şcoala profesională şi ce meserii vor învăţă viitorii şcolari.
„Am propus două clase de învăţământ profesional. O clasă pe mecanic auto pentru că avem şi tradiţie în această meserie şi şcoală de şoferi categoria B ceea ce dă posibilitatea elevilor să facă şcoala gratuit la împlinirea vârstei de 18 ani şi o clasă de învăţământ profesional anul întâi pe domeniul industriei alimentare, brutar, patiser, preparator produse făinoase,” Liliana Rujanu, director al Liceului Tehnologic Holboca
Înscrierile la şcolile profesionale vor începe în luna mai.
„Vor fi 74 de clase de învăţământ profesional cu durata de trei ani, care vor începe să funcţioneze din toamna acestui an,” a spus Claudia Tănase, inspector de specialitate la Inspectoratul Judeţean Iaşi.
Parteneriatul dintre şcolile profesionale şi agenţii economici este vital pentru cei care vor alege să înveţe o meserie, spun şi sindicaliştii din învăţământ.
„Ne-am dori o dotare aferentă anului 2014 în toate aceste şcoli profesionale iar pe de altă parte ar fi ideal dacă acestea ar reuşi să încheie parteneriate cu agenţii economici. În acest fel am reuşi să dăm o şansă acelor elevi care un astfel de parcurs,” a declarat Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.
„Agentul economic cu care şcoala încheie parteneriat în contextul şcolarizării învăţământului profesional de trei ani, poate facilita cu diverse. Poate să i se dea un bonus ca şi bursă, poate să îi dea, eu ştiu, bani de transport, echipament de protecţie, în funcţie de agentul respectiv,” a adăugt Claudia Tănase.
Absolvenţii de clasa a VIII-a care vor alege să studieze în şcolile profesionale vor primi şi burse de studiu în valoare de 200 de lei.