Inspectoratele Școlare nu sunt considerate, de Uniunea Europeană, eligibile pentru a accesa fonduri pe motiv că au doar rolul doar de a implementa curricula școlară și programele educaționale. Prin urmare, școlile din subordinea lor nu pot beneficia de fonduri comunitare pentru reabilitare.
Așa se face că la Iași doar șase unități de învățământ aflate în subordinea Primăriei au obținut bani pentru modernizare, adică 23 de milioane de lei.
„Din păcate sunt numai șase, puteau să fie 16 școli, dar celelalte 10 nu sunt cu proiecte începute pe Primăria Municipiului Iași ci prin Inspectoratul Școlar și toate acele proiecte care au fost prin Inspectoratul Școlar finanțate încă de când era domnul Adomniței ministru la Învățământ, deci practic o politizare excesivă atunci a învățământului, nu pot primi finanțare astăzi,” a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași.
Fostul ministru al educației se apără și spune că într-un an și jumătate, cât a fost la conducerea învățământului, a finanțat cu 36 milioane de lei modernizarea școlilor din Iași. Iar unele unități au fost trecute în subordinea inspectoratelor scolare pentru că primăriile nu aveau oameni suficient de pregătiți pentru a desfășura licitații.
„Acesta este motivul pentru care, în 2008, au primit finanțare școlile României și prin inspectorate, pentru că inspectoratele aveau capacitatea de a susține licitații și au avut, în județul Iași, circa 40 de școli noi prin Inspectoratul Școlar care au fost reparate,” a răspuns Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași.
În timp ce politicienii aruncă vina de la unul la celălalt, în Iași sunt școli și cămine care stau în renovare sau construcție chiar și de 6 ani. Un exemplu este campusul școlar al liceului „Virgil Madgearu". Jumătate dintre cei 1.300 de elevi sunt navetiști, însă nu se găsesc bani pentru continuarea investiției începute de Ministerul Educației.
Lucrările la campusul școlar Virgil Madgearu au început în anul 2008, însă au fost abandonate după construirea fundației, din lipsă de fonduri. Pentru finalizare ar mai fi nevoie de 14 milioane de lei.
O altă școală, aceeași situație. Renovarea clădirii Liceului cu Program Sportiv Iași a început în anul 2007, însă doar 25 la sută din lucrări au fost făcute deoarece nu au mai venit bani de la minister. Suma necesară depășește 2 milioane de lei.
„Corpul vechi de la liceul nostru este construit din anul 1964, este vechea școală 20 care a funcționat aici și corpul de clădire trebuie reabilitat, trebuie consolidat, din cauză că rezistența clădirii este deficitară,” a spus Ilie Gheorghică, directorul Liceului cu Program Sportiv Iași.
Reprezentanții școlilor spun că încearcă acum să găsească alte axe de finanțare pentru a continua aceste lucrări.