Deciziile care afectează toți locatarii unui bloc trebuie să fie luate cu acceptul scris al acestora. Aşa prevede legea și în cazul în care o asociație vrea să ceară întreruperea energiei termice. Prezentă la emisiunea Vocile Iașiului la Digi24 Iași, Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial al societăţii care furnizează energie termică, a explicat că o doar solicitare care vine doar de la conducerea asociației nu este suficientă.
Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial Veolia Energie Iași: "Veolia are încheiat un contract cu o asociație de proprietari, ea este utilizatorul, dar asociația de proprietari este formată din totalitatea membrilor săi. Nu președintele asociației care este reprezentantul legal decide în astfel de cazuri ci toți locatarii care sunt racordați la sistemul centralizat."
De asemenea, cei care vor să se desprindă de la sistemul centralizat vor trebui să respecte nu vreo procedură impusă de furnizor, ci prevederile legislative.
"Nici un operator de termoficare din România nu impune el regulile legate de deconectare . Este un cadru legislativ valabil la nivel național. Nu Veolia la Iași a făcut regulile în ceea ce privește deconectările de la nivelul național. Există niște legi pentru că în momentul în care avem un apartament într-un condominiu, orice modificare la instalații, sau, mă rog, la structura apartamentului pe care o facem are un impact, la un anumit nivel sau altul asupra vecinilor noștri. Acest cadru legislativ despre care vorbim, tocmai asta încearcă să țină sub control," a mai spus directorul comercial al Veolia Energie Iași.
Oficialii furnizorului de energie termică estimează că sezonul rece se va termina în aproximativ 3 săptămâni. Abia atunci sistemul centralizat va fi închis la nivelul oraşului.