Refuză să trăiască civilizat. Au staţii de epurare funcţionale, dar folosesc instalaţii vechi de 100 de ani

Data publicării:
REFUZA SA TRAIASCA CIVILIZAT

Primarii din zeci de comune din județul Suceava au depus proiecte pe fonduri europene pentru relizarea de canalizări și construcția de stații de epurare a apelor uzate. Odată realizate, unele dintre aceste stații au fost pornite chiar dacă numărul de abonați era foarte mic, altele au fost deschise doar la inaugurare.

Stația de epurare din comuna Fântâna Mare a fost inaugurată în anul 2011 și a costat aproape 2 milioane de lei. De atunci și până acum nu a funcționat nici măcar o secundă.

Abia după inaugurare, primarul comunei a ajuns la concluzia că stația nu poate fi pornită pentru că numărul cetățenilor care vor să se racordeze la rețeaua de canalizare este foarte mic. Fapt confirmat şi de localnici:

„Dar mie ce-mi mai trebuie, eu sunt bătrîn, am 84 de ani.”

„Nu a tras nici unul, nimeni. (Dar de ce n-au tras oamenii?) Păi, n-au bani.”

„(Dumneavoastră ați făcut cerere de racordare la apă și canalizare?)  Nu, nu. Nu avem baie, nu avem.

Altă comună, aceeaşi situaţie. În comuna Cornu Luncii, un proiect cu finanțare de la Uniunea Europeană în valoare de 800 de mii de euro prevedea construcția acestei stații de epurare dar și montarea mai multor țevi pentru canalizare. La doi ani de la finalizarea acestei investiții, stația de epurare este cu lacătul pe ușă iar la canalizare nu s-a racordat nici măcar un localnic.

Unii localnici, care ar vrea să se racordeze, spun că pe ulița lor nici nu a ajuns conducta de canalizare, iar alţii au propriile stații de epurare, în grădină, ca acum 100 de ani.

În județul Suceava doar 30 de localități din 114 au stații de epurare cu sisteme de canalizare la care oamenii sunt racordați. În celelalte localități, acolo unde localnicii nu și-au montat fose septice, deversarea apelor uzate se face în grădini sau prin șanțul din fața porții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri