La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, rectorul Vasile Ișan și-a publicat ultima dată averea în 2011, cu datele din anul 2010. De atunci însă şi până acum documentul nu a mai fost actualizat, în condițiile în care rectorul celei mai mari universități din Moldova încasează lunar venituri de aproximativ 17 mii de lei.
”Nu e un motiv exact pentru care nu a fost publicată pe site declaraţia de avere. Eu am alcătuit-o la timp, aşa cum prevede legea. E mai curând o neglijenţă personală, pentru că nu apar modificări faţă de declaraţiile anterioare”, a încercat să se apere prof. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.
Tot date vechi apar şi pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie, pentru mai mulţi angajaţi care ocupă funcţii de conducere. Ultima declaraţie de avere a rectorului Vasile Astărăstoae este din 2010, când avea un venit lunar de 11.500 de lei din activitatea didactică. Asta deși rectorul susține că ar fi făcut toate demersurile necesare pentru a intra în legalitate.
”E dată din luna iunie, am să văd unde au pus-o. Nu m-am ocupat eu să o pun pe site, ci centrul de comunicare. Deci ea este depusă în toate locurile unde trebuie”, a spus prof.dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.
Pe pagina de internet a Universității de Arte şi cea a Universității Tehnice nici măcar nu există o secțiune pentru declarații de avere. Rectorul Ion Giurmă de la Universitatea Tehnică a refuzat să declarații pe acest subiect re acest subiect, iar rectorul Atena Simionescu n-a fost de gasit.
Singura universitate care a publicat pe pagina de internet declaraţiile de avere actualizate este cea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde rectorul Vasile Vîntu are venituri lunare de aproximativ 10 000 de lei. ”Noi întotdeauna ne-am propus să fim corecţi. Şi în anii anteriori, universitatea a publicat aceste documente. Ele sunt transmise conform legii la Agenţia Naţională de Integritate”, a precizat prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV Iaşi.
Legea prevede ca rectorii să afişeze atât pe pagina de internet a instituţiei, cât şi pe cea a Agenţiei Naţionale de Integritate declaraţiile de avere, cel târziu până pe data de 15 iunie a fiecărui an. După încetarea mandatului, documentul trebuie să fie în continuare publicat timp de trei ani. În caz contrar, rectorii riscă să plătească 200 de lei pentru fiecare zi de întârziere.