Județul Botoșani este situat în extremitatea nord-estică a țării, la granița cu Republica Moldova și Ucraina. Potrivit statisticilor, este al doilea cel mai sărac județ din țară.
„Județul Botoșani este un județ agricol, 66% din populație trăiește în satele județului și cred că putem și trebuie să avem un județ dezvoltat și cu oameni muncitori și care iubesc ceea ce fac”, a spus Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Când vine vorba despre capitala viitoarei regiuni, Botoșaniul nici nu poate ridica pretenții. Județul are peste 2.000 de kilometri de drumuri, toate găurite și bune de off-road. O recunosc chiar autoritățile, care nu găsesc soluții pentru această problemă.
„Eu am preluat - și nu numai eu, ci și ceilalți prefecți dinaintea mea - un județ cu probleme sociale, cu probleme de drumuri, cu probleme de infrastructură. În general, probabil dat fiind și faptul că suntem în zona de nord-est a României, în partea extremă a țării”, a spus Costică Macaleți, prefectul județului Botoșani.
În județul Botoșani, și sănătatea suferă. Spitalul județean are peste 100 de medici lipsă și ar avea nevoie de încă 500 de asistenți. Cea mai gravă situație este la secția de chirurgie, ortopedie și traumatologie pediatrică. Pentru fiecare specialitate ar trebui să fie cel puțin șapte cadre medicale și auxiliare, dar realitatea e cu totul alta. Sunt doar trei medici care fac eforturi supraomenești pentru a trata toți copiii care ajung la această secție, mai mereu aglomerată.
Unul din zece locuitori din Botoșani lucrează în confecții, de altfel principala ramură industrială din județ și cea mai dezvoltată din țară. În total, sunt 30 de fabrici de confecții unde se croiește cel mai mult pentru export. Cu haine croite la Botoșani se îmbracă vedete celebre și chiar președintele Statelor Unite.
„Acum cinci ani, am participat la o licitație în capitala Italiei, la Roma și am câștigat împreună cu un italian, la Ministerul Justiției din Italia, realizarea a 100.000 de costume de lână pentru ofițerii din penitenciarele Italiei”, povestește Mihai Tincu, patronul unei fabrici de confecții.
Botoșaniul este cunoscut peste tot în țară ca județul geniilor. Iar asta pentru că aici s-au născut multe dintre personalitățile importante culturale ale României.
Însă județul geniilor s-a situat la coada clasamentului național în ceea ce privește rezultatele la olimpiade. Mai mult, media de la bacalaureat a fost sub cea națională. Cu toate acestea, șanse există pentru cei care vor mai mult. După școală, peste 100 de elevi din tot județul învață să construiască roboți, la Cercul de Fizică Aplicată, Automatizări și Robotică de la Palatul Copiilor, înființat acum trei ani.
Constantin Voiniciuc a fost premiat de specialiști de la NASA și CERN, în cadrul unui concurs de robotică, la doar 18 ani. Tânărul a construit o mână bionică. Invenția sa poate fi folosită în medii toxice, în domeniul medical sau chiar pentru dezamorsat bombe.
Când zici Botoșani, mai zici și tradiție, folclor și muzică populară.
Melodiile moldovenești sunt îndrăgite și de ascultătorii din celelalte zone ale țării și chiar din străinătate, încă din anii 70, datorită ansamlului Rapsozii Botoșanilor, condus de maestrul dirijor Ioan Cobâlă. În acest timp, formația a realizat peste 50 de discuri, împreună cu mari soliști din întreaga țară. Anual, formația susține aproximativ 100 de concerte.