Aflată aproape la granița cu Ucraina, în nordul Moldovei, Putna este un capătul și încununarea drumului pe care pelerinii în fac la mănăstirile din Bucovina. Mănăstirea, Supranumită de Mihai Eminescu Ierusalimul Neamului Românesc, adăpostește și mormântul domnitorului Ștefan cel Mare. Mai puțin cunoscută și ascunsă între munți, la doar trei kilometri de Mănăstirea Putna, descoperim Sihăstria Putnei.
Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei: ”aici erau părinți sihaștri la început, erau ucenici ai Sfântului Daniil Sihastru și, mai apoi, s-a construit o bisericuță din lemn, apoi o biserică din piatră, în sec al XVIII-lea, ca apoi să se ridice această biserică mare cu hramul Sf. Serafim din Sarov.”
Liniștea carea înconjoară aceste loc este desăvârșită, iar călugării l-au transformat într-un colț de rai pe pământ.
”Vedeți mănăstirea e înconjurată de munți, de pădure și spun părinții foarte mult ajută liniștea pentru limpezirea gândurilor, pentru înălțarea unei rugăciuni cât mai curate și lucrul acesta și pe noi dar și pe oamenii care vin aici ajută,” mai spune starețul Nectarie Clinci.
Un alt loc important de pelerinaj din Putna este chilia lui Daniil Sihastru, un monument istoric deosebic ce poartă cu el povestea unui pustnic care a trăit aici aproape 20 de ani. Lăcașul de cult este, de fapt, un paraclis cioplit direct în stâncă cu dalta și ciocanul. Peisajele, oamenii și energia de pe aceste meleaguri atrag turiști din toate colțurile tării dar și din străinătate, toți împiniși de curiozitatea de a vizita locuri în care s-a scris o parte din istoria noastră. Iar cele câteva pensiuni din Putna vă întâmpină cu tradiționala ospitalitate a locurilor tot timpul anului.
Dana Zuvaș, administrator pensiune: ”prețurile sunt în sezonul cald 80 de lei camera pentru două persoane fără mic dejun și 100 de lei cu mic dejun inclus pentru 2 persoane. Pensiunea are în curte un foișor care este dotat cu bucătărie complet amenajată, cu grătar, plită.”
Ospitalitatea localnicilor și pricepere gospodinelor din Putna sunt deja recunoscute astfel că turiștii care au ajuns o dată aici revin cu plăcere.
”Pe turiști în pensiunea noastră-i așteptăm cu mâncărurile cele mai bune, cela mai naturale ciorbe, supe, creme de zarzavat, tochitură, brânză cu smântână și cu mămăliguță, gulaș cu mămăliguță, cu tocinei și mămăliguță, sarmale, ardei umpluți, gogoșari umpluți, hribi cu smântână, păstrăv cu smântână, păstrăv la grătar cu usturoi și mămăliguță, brânză de oi cu mămăliguță, bulz, papanași, clătite cu brânză de vaci la cuptor,” enumeră Elena Chitriuc, administrator pensiune, toate bunătățile puse la dispoziția vizitatorilor.
Iubitorii de munte pot alege pentru drumeții mai multe trasee turstice care pot fi parcurse atât cu bicicleta cât și pe jos.
”Avem doua trasee importante, primul spre Suceviţa, cu o lungime de 17 kilometri, recomandat pentru drumeție, un traseu accesibil familiilor cu copii, fără probleme, grad mic de dificultate, undeva la 3 - 3,5 ore, iar al doilea, mai nou, traseul de la Putna, schit Moldovița, un traseu peste Secries, 5, 6 ore, care va fi montat de salvamont,” a spus Claudiu Brădățan, reprezentat Centru de promovare Turistică.
Comuna Putna se află la 30 de kilometri de municipiul Rădăuți și aproape 70 de kilometri de municipiul Suceava.