Președintele Consiliului Județean Cristian Adomniței a propus ca la acordarea sumelor de la buget suprafaţa localităţii să conteze 90 la sută şi nu 60, ca acum, iar numărul de locuitori doar 10 la sută, și nu 40 la sută. Astfel, celor 93 de comune din judeţul Iaşi le-ar fi revenit mai mulţi bani.
Prin refuzul consilierilor s-a ajuns în situaţia ca primarii de comune să rămână înglodaţi în datorii.
„Mă aştept, în continuare, ca atunci când primarii de comune mai au cereri pentru finanţări şi aşa mai departe să întrebe întâi pe doamnele şi domnii consilieri mai sus menţionaţi cum s-au gândit să rezolve acele situaţii pentru că, iată, noi am vrut să le dăm nişte bani acum, la final de an, când aveau nevoie pentru plata datoriilor la naveta cu profesorii,” a explicat Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași.
Plenul are şi o explicaţie pentru faptul că s-a opus acestei noi formule de calcul a distribuirii fondurilor.
„Toate bune, însă după calculele noastre comunele ar încasa între 500 şi 1.000 de lei în plus faţă de repartizarea anterioară, cea aplicată în ceilalţi ani, ceea ce, după cum uşor vă puteţi da seama, este un lucru nesemnificativ, deci nu este un demers real prin care sprijinim comunele,” a spus consilierul Cristian Stanciu.
Mihai Sabaiduc, primarul comunei Dumeşti, este însă de altă părere: „Era mai bine dacă se vota să dea mai mulţi bani către comune decât către oraşe. Oraşele au impozite mari, comunele au impozitul pe teren şi clădire foarte mic, pentru că construcţiile nu au valoare de impozitare.”
În judeţul Iaşi sunt 10 comune care nu au bani să deconteze naveta dascălilor.