În 8 ani, de când la Iaşi s-a decis ridicarea unui Spital Regional de Urgenţă, au fost luate în calcul mai multe amplasamente şi un buget de jumătate de milion de euro a fost cheltuit pe studii de fezabilitate. Acum, şefii din Sănătate au decis că Spitalul Regional de Urgenţe va fi construit la ieşirea din oraş.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii: “Autorităţile locale propun şi vor propune săptămâna asta locaţia şi este necesar pentru a demara cât mai repede studiile de fezabilitate.”
Este vorba despre un teren de aproximativ 17 hectare, aflat la ieşirea din Iaşi de la capătul cartierului Păcurari, a explicat primarul Gheorghe Nichita.
Şefii din Sănătate au uitat complet de terenul de 12 hectare din Miroslava, cel mai des vehiculat atunci când se discuta despre amplasamentul pe care să se construiască unitatea medicală. Ministrul Nicolae Bănicioiu spune că lucrările vor începe din acest an: “teoretic, după calculele mele, asta ar însemna ca în toamnă asta ar trebui să înceapă procedurile pentru licitaţia de proiect tehnic şi lucrări. Finanţarea este pe fonduri europene, din POR, aţi văzut deja banii sunt alocaţi în POR, a fost finalizată acum câteva luni cu Comisia Europeană.”
Ministrul Sănătăţii a anunţat că 100 de milioane de euro vor fi acordate pentru construirea spitalului regional. Sumă insuficientă, susţine conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi care s-a arătat interesată să completeze finanţarea cu 40 de milioane de euro.
Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi: “Ca să-l facem performant, aceste sume pe care le luăm de la Uniunea Europeană nu vor fi suficiente. Definitivăm proiectul care să fie gata până în septembrie-octombrie, după care licitaţia să începem construcţia încât să o terminăm sfârşitul anului 2016-începutul anului 2017.”
Deocamdată, Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi asigură rolul de spital regional. Aici sunt preluaţi pacienţii politraumatizaţi şi urgenţele. În 2014, aici au fost tratate peste 75.000 de astfel de cazuri.