Proiect unic la Iaşi. Studenţi din România şi Franţa restaurează voluntar un conac

Data publicării:
studenti tibanesti

Sub titlul „Batem fierul la conac", tineri din România şi Franţa lucrează la mai multe ateliere coordonate de specialişti. Astfel, descoperă istoria conacului vechi de aproape două secole, ajută la refacerea lui şi învaţă meserii tradiţionale. "Sunt studentă la Arhitectură şi, în timpul anului, nu avem ocazia să muncim cu mâinile prea mult şi o experienţă bună să munceşti. Îmi place zona, satul e frumos," explică o tânără de ce a ales să participe la acest proiect. 

"Am găsit o clădire impresionantă. Mă bucur că particip la acest workshop deoarece cred că e plin de dinamism," a spus un tânăr participant francez, student la Versailles.

"O muncă destul de intensă, însă ce îmi place este că poţi să îţi foloseşti foarte mult imaginaţia, să creezi obiecte de tot felul, de toate formele."

În doar patru zile, tinerii au reușit deja să aducă la forma inițială o sobă veche de mai bine de 100 de ani. Costică Palaghiu, restaurator sobă: "Piesele sunt o parte rupte, o parte reconstituite, lipite. Nu-i ușor. Unii au spus să o arunc, dar nu-i de aruncat asemenea piesă."

Pentru a participa la acest proiect, studenţii au plătit câte 800 de lei, bani ce acoperă costul meselor din timpul celor două săptămâni. În această perioadă, ei vor merge la ateliere de sobărit, de frescă, fierărit, termoizolație cu paie și tencuieli cu lut. Alexandra Mihăilciuc, organizator eveniment: "Ești, practic într-o casă a caselor, într-un loc cu toate posibilitățile deschise în care tu poți fi un element activ, să ai inițiativă și să determeni un anumit proces în anumite limite care țin de restaurare."

Conacul din Țibănești a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de familia boierilor Carp. În 1949 a fost confiscat de stat, iar în 2005 clădirea a fost retrocedată. Ştefan Sturdza, strănepotul lui Petre P. Carp şi-a propus să o refacă după un proiect de restaurare de lungă durată.

arhitect Ştefan Sturdza, strănepotul lui Petre P. Carp: "Ceea ce dorim aici să facem nu este o reşedinţă a familiei, ci un spaţiu pentru învăţământ, pregătire profesionale în domeniul meseriilor tradiţionale."

"Această şcoală acoperă un gol privind restaurarea monumentelor istorice," a adăugat Virgil Băbîi, directorul Direcţiei de Cultură Iaşi.

Aflat la a VIII-a ediție, worksop-ul „Batem fierul la conac" a adunat de-a lungul timpului studenți și din Japonia, Statele Unite ale Americii, Anglia și Franța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei