Viorel Ţuţea a primit, prin testament, drepturile de autor a tuturor cărţilor pe care le-a scris unchiul său, Petre Ţuţea. Scandalul a pornit de la contractul încheiat cu preşedintele Institutului Cultural Român, prin care i se dădea dreptul să comercializeze opera "Omul-Tratat de Antropologie Creştină".
Viorel Ţuţea acuză editura că a tipărit şi a pus în vânzare cartea fără să-i achite drepturile de autor, conform contractului. Acum cere editurii 25 de mii de lei. Vioreţ Ţuţea consideră că a fost nedreptăţiti aşa că vrea să rezolve situaţia în instanţă.
"Numiţii au editat şi tipărit, în perioada 2002-2006, lucrarea în tirajele pe care le-au dorit, le-au comercializat la preţurile pe care şi le-au fixat liberi şi au achitat drepturi de autor în sume mai mult sau mai puţin modice. Profitând abuziv, inelegant şi chiar indecent de faptul că n-au fost controlaţi la sânge, nu s-au oprit nici la atingerea tirajului total maxim convenit, de 2.000 de exemplare", susţine Viorel Ţuţea, în acţiunea depusă la instanţă.
Pe de altă parte, preşedintele Institutului Cultural Român, poetul Cassian Maria Spiridon, spune că a respectat în totalitate contractul încheiat. Aceasta susţine că Vioreţ Ţuţea a primit în 2010 peste 2.600 de lei, aşa cum a fost înţelegerea, iar în acest moment mai sunt 100 de exemplare în librării din publicaţia respectivă.
"Eu am ţinut legătura cu el, i-am plătit de fiecare dată când s-a adunat o sumă cât de cât onorabilă. Ultima oară i-am plătit în 2010, probabil că anul ca de sfârşit de an aş plăti încă o tranşă. Deci eu am făcut prin contract să fac două mii de exemplare, nu am tipărit tot tirajul, să faci două mii de exemplare..să stai cu ele în depozit", a declarat Cassian Maria Spiridon, preşedintele Institutului Cultural Român din Iaşi.
Petre Ţuţea a murit în anul 1991, la 99 de ani şi este supranumit "Socrate al României". A ocupat funcţia de director în Ministerul Economiei Naţionale, în anii 1940.