Fosta locuinţă a boierului Constantin Cerchez, construită în 1864, a ajuns în ultimii ani o ruină cu acoperişul găurit, tencuială scorojiţi şi crăpături în pereţi prin care la fiecare ploaie se infiltrează apa. În aceste condiţii lucrează 15 angajaţi.
"Cred că avem imunitatea foarte bună de nu ne-am îmbolnăvit până acum. - V-a fost vreodată frică să intraţi în sediul Primăriei? - Da, mai ales în perioadele în care a plouat foarte mult," spune Alina Tănase, referent.
Clădirea are şi o poveste recentă destul de încâlcită. Primarul a cumpărat conacul vechi de peste 150 de ani, cu 50.000 de euro. Le-a plătit moştenitorilor boierului Cherchez jumătate din sumă, dar n-a mai avut fonduri să achite şi diferenţa, aşa că a cerut sprijinul Guvernului.
Gheorghe Pricopie, primarul comunei Lungani: "am cerut bani, că-mi trebuie bani să o cumpăr să devin proprietar şi abia pe urmă pot să o reabilitez, când o să fiu proprietar. Mi-a zis că da, am făcut demersuri. Nu s-a aprobat nici până la această dată."
Aşa se face că primarul s-a ales cu o clădire plătită pe jumătate, care stă să-i cadă în cap. Până şi localnicii se feresc să intre în clădire. Iar atunci când o fac, păşesc cu atenţie şi încearcă să-şi termine treaba cât mai rapid. Edilul din Lungani spune că pentru reabilitarea clădirii ar fi nevoie de încă 20.000 de lei, dar nu ştie când şi de unde ar putea face rost de bani.