13 fete și un singur băiat au reușit să obțină 10 pe linie la examenul de bacalaureat. Față de anii trecuți, mai mult de jumătate dintre tinerii care au reușit această performanță își doresc să studieze și să își construiască o carieră în România. Raluca Lazanu vrea să devină medic: "Îmi doresc să rămân în țară, nu vreau să plec sunt sigură că țara noastră are multe valori, țara noastră are mult potențial și ar trebui să îl valorificăm la maxim."
Este al patrulea an în care municipalitatea organizează o festivitate de premiere pentru elevii care iau bacalaureatul cu 10 pe linie. Maria Dumitraș, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri": "A fost o bucurie, o bucurie și o onoare dar și un moment în care mi-am pus un semn al exclamării pentru ca în timpul facultății să nu dau greș."
"Simbolic, prin această diplomă de execelență pe care le-o oferim și coronița cu lauri pentru faptul că au primit nota 10 nu facem altceva decât să îi respectăm, să îi iubim și să le dorim în continuare în viață să aibă succes," a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași.
"Nu cred că ar trebui să corelăm ideea de performanță, nici pedagogic vorbind, ea nu se corelează cu premii în bani. Acestea vin ca un element, un ecou firesc," a spus Camelia Gavrilă, inspector general ISJ Iași.
Absolvenții vor primi, însă, premii în bani săptămâna viitoare din partea Ministerului Educației. Performanța la bacalaureat va fi răsplătită cu 3.000 de lei, iar cea la evaluarea națională cu 2.000 de lei.