Prelevări de organe și la Suceava. În Moldova, 300 de persoane au nevoie de transplant de rinichi sau cornee
Data publicării:
Spitalul de Urgenţe din Suceava a fost acreditat de Ministerul Sănătăţii încă de anul trecut pentru prelevări de organe. Asta după ce secţiile au fost renovate şi dotate cu echipamente performante. Unitatea a primit, pentru început, 60.000 de lei pentru achiziţionarea de materiale sanitare și medicamente. Primele prelevări vor fi efectuate peste o lună.
"În momentul de faţă, sunt asigurate toate condiţiile care înseamnă un serviciu de terapie intensivă complet dotat, cu responsabili de transplant şi de pronunţare a morţii cerebrale, cea care poate permite după aceea includerea în programul de transplant," a declarat Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
Medicii spun că astfel cresc şansele la o viață normală pentru persoanele care aşteaptă un transplant. Pe lista de aşteptare se află aproape 200 de persoane care au nevoie de un rinichi, iar alte 100 de cornee. "Ar creşte, în primul rând, numărul donatorilor. Ar putea fi identificaţi la faţa locului potenţialii donatorii şi nu ar trebui să mai fie trimişi către centrul universitar din Iaşi," a explicat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului de Transplant Iaşi.
O problemă o reprezintă însă finanţarea redusă. De la începutul anului, Centrul regional de Transplant Iaşi a primit doar 400.000 de lei. "Finanţarea este foarte mică. Am mai avea nevoie cam de încă două treimi din necesarul care ne-a fost alocat până în acest moment. Noi deja nu mai avem, am terminat orice ban din finanţarea care ne-a fost alocată," a adăugat coordonatorul Centrului de Transplant Iaşi.
De la începutul anului, la Iaşi s-au efectuat patru prelevări de organe de la persoane aflate în moarte cerebrală.