Din lista posturilor scoase la concurs în învăţământ reiese că după învăţători pentru care sunt 290 de catedre şi educatoare cu 183, pe locul trei se află profesorii de artă în cazul cărora sunt disponibile 114 locuri. Dintre acestea, 55 sunt vacante la Colegiul de Artă Octav Băncilă, unde este mare nevoie de profesori pentru muzică instrumentală.
Directorul liceului susţine că acum pentru acoperirea deficitului de personal au fost angajaţi dascăli care s-au pensionat sau profesori care lucrează în paralel şi la Operă sau Filarmonică.
"Sunt atât de multe posturi pentru că la muzică este învăţământul individualizat şi fiecare profesor are o normă formată din cel mult 6 copii, asta însemnând 18 ore pe săptămână. Din nefericire, ani la rândul pe posturile scoase ani la rândul la concurs nu s-au înscris candidaţi pentru specialităţile aferente şcolii noastre," a explicat Dana Barnea, directorul Colegiului de Artă ''Octav Băncilă'' Iaşi.
Şi asta pentru că salariile din învăţământ, în special pentru debutanţi abia depăşesc o mie de lei.
"Este nevoie de profesori pentru că studenţii sau tinerii care absolvă Conservatorul preferă să meargă spre alte locuri unde se câştigă probabil mai bine," a spus Ioana Nedelcu, profesor de violoncel.
Din sistemul de învăţământ lipsesc şi maiştrii, în contextul în care firmele caută specialişti.
"Cred că este o problemă a învăţământului tehnologic pentru anumite domenii , lipsa unor maiştri pentru specialităţile ca turism alimentaţie, nouă ne lipsesc 2 maiştri instructori. Un alt domeniu foarte căutat la care nu am găsit încă soluţii pentru maiştrii instructori este estetica şi igiena corpului omenesc," a spus Dolores Voinea, directorul Colegiului Tehnic '' I. C. Ştefănescu'' din Iaşi.
Anul acesta, la Iaşi vor fi scoase la concurs 1590 de posturi în învăţământ, dintre care titularizabile sunt 288.