Pierderi pentru agricultorii ieşeni. Seceta a distrus culturile de pe zeci de mii de hectare

Data publicării:
CAMP SECETA SV

În comuna Holboca pe culturile cultivate cu soia, seceta a pârjolit tot. Fermerii se plâng că au investit zeci de mii de lei în semințe și nu îi mai pot recupera. Singurul ajutor ar putea veni de la Guvern, sub forma unor reduceri de taxe și impozite.

"Ajutorul, dacă va fi așa, să ne salveze de la acest impozit pe venit agricol, este minimal. Până la urmă e bun și ală, dar nu rezolvă nimic cu treaba asta," explică Mihail Bărbulescu, fermier.

Dumitru Matei, fermier: "din cauza secetei excesive, grâul e la jumătate față de anul trecut, floarea s-o vedea, nu se știe ce este, iar porumbul mai prost ca floarea. Eu, dacă nu aș avea utilaje, m-aș lăsa de agricultură."

Fermierii din localitate au pierderi importante la toate culturile și riscă să nu fie despăgubiți, pentru că nu au niciun tip de asigurare agricolă. Iar asta pentru că niciun asigurator nu încheie polițe de asigurare împotriva secetei. În plus, se plâng agricultorii, atunci când și-au făcut asigurări împotriva grindinei, ori nu au fost despăgubiți, ori au primit banii târziu.

"Anul ăsta, pe raza comunei Holboca, nu există niciun fermier care să fie asigurat , deci nu sunt asigurați, toți au mers pe premiza că o să fie un an bun , o să fie precipitații cât de cât la momentul oportun," a spus şi Ceciliu Ioniță de la Compartimentul Agricol al Primăriei Holboca.

În localitatea Românești, în schimb, ce nu a ars seceta, a distrus grindina. Cele 480 hectare de teren ale unui localnic, de exemplu, au fost distruse după grindina care a căzut săptămâna trecută.

Constantin Amarie, fermier: "era o speranţă să se mai facă ceva dacă nu bătea grindina asta. Asigurare nu am. - De ce nu v-ați făcut? - Sunt vreo 7-8 ani de când am cumpărat semință cu plata la recoltare și cât au fost de calamitate culturile nu am primit niciodată nimic."

Autorităţile fac bilanţuri pentru a le trimite la Guvern, în speranţa unor ajutoare.

"Conform raportării Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Iaşi avem 20.493 de hectare calamitate la nivelul judeţului. Acestea au fost datorită celor doi factori: seceta şi grindina. Vom face o analiză şi vom transmite Guvernului României pentru a se lua măsurile legale," a declarat Bogdan Abălaşi, subprefect.

În Iași se cultivă, în principal, grâu, porumb, floarea soarelui și soia, iar totalul suprafețelor cultivate este de 250 de mii de hectare. Autorităţile cer ca județul să fie declarat zonă calamitată, pentru a mai recupera ceva din pagubă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...