La Colegiul Tehnic de Transport din Piatra Neamț învață 800 de elevi. Fiind o unitate de învățământ cu profil tehnic, 90% dintre ei sunt băieți, care din diverse motive se iau la ceartă. Fie între ei, fie cu profesorii.
La nivel de județ, situația este îngrijorătoare. Numai în luna septembrie, s-au înregistrat 56 de acte de violență. Dintre acestea:
- 22 sunt cazuri de violență verbală și psihologică; - 11 acte de violență de natură fizică; - iar 7 intră în categoria „ofensă adusă cadrului didactic".
În trei situații a fost nevoie de intervenția polițiștilor pentru a aplana conflictul. Specialiștii spun că fenomenul este tot mai greu de stăpânit, în condițiile în care cei mai mulți dintre elevi au părinții plecați la muncă în străinătate.
„Există o problemă de socializare și de obținere a statului de lider. De cele mai multe ori, fenomenele acestea care apar, pot să apară din partea aceasta de gestionare a tipului de lider care este mai puternic și mai convingător pe anumite chestiuni,” a spus Maria Ghiniță, purtător de cuvânt ISJ Neamț.
„Din păcate, în ultima perioadă, școala a cam fost lăsată singură în linia întâi a educației, cred că ar trebui ca școala să primească un sprijin mai consistent din partea familiilor,” a spus Gabriel Plosca, președinte Sindicatul Liber din Învățământ Neamț.
Specialiștii spun că școala desfășoară în zadar proiecte de combatere a actelor de violență în rândul elevilor, dacă familia nu se implică.