La Școala gimnazială din satul Răcătău, pericolul îi pândeşte pe elevi la tot pasul, din cauza unor instalații electrice improvizate. Pe holuri, cablurile de curent nu sunt acoperite cu capace protectoare, iar sălile de clasă sunt iluminate ca pe vremuri, cu becuri ce atârnă din tavan.
"Ar trebui schimbată toată instalaţia ca nu mai poate face faţă. Ne încălzim cu aeroterme şi sigur că avem probleme," a explicat Ștefan Pălăgescu, învățător.
Aerotermele nu pot să ofere căldura de care au nevoie elevii, dar pot provoca necazuri dacă reţeaua este supraîncarcată. În astfel de situații, există riscul să facă scurt circuit și să ia foc. La fel de periculoase sunt însă și sobele vechi de câteva decenii.
"Lipsește asta aici care ajută să pui mâna pe el, ca să nu te frigi la mână. Și să stea închis mai bine, să nu iasă scântei," spune învăţătoarea.
La şcoala gimnazială din satul vecin, Recea, aceleași probleme. "Lângă sursa de curent este lemn, întotdeauna există riscul de a se aprinde," povesteşte învăţătorul.
În ciuda pericolului, stingatoarele de incendiu lipsesc cu desăvârșire de pe holurile unităţii de învăţământ. Elevii ar fi putut avea conditii de studiu mai sigure, dacă şcoala nouă, începută în urmă cu șapte ani, ar fi fost finalizată. Lucrarea, finanţată de Guvern, a înghiţit până acum aproape 100 000 de lei. Au fost montate calorifere, conducte noi și s-a cumpărat o centrală, dar între timp aceasta a dispărut. Fostul primar, acuzat de fapte de corupţie de procurorii DNA, a renunţat la funcţie şi nu mai este de găsit ca să dea explicații.
"Şi-a luat angajamentul că o să o aducă, faţă de Curtea de Conturi în scris, dar, după aia, nu a mai răspuns la telefon," a spus Ion Dâncă, primar interimar în comuna Horgești.
Din păcate, nu vorbim de cazuri izolate. 25% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Bacău sunt în pericol să ia foc. În urma controalelor efectuate, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au găsit instalaţii electrice cu defecţiuni şi improvizaţii, dar şi stingătoare defecte. În plus, multe dintre exerciţiile de simulare a incendiilor se fac doar pe hârtie.
Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău: "pentru fiecare deficienţă în parte s-au stabilit termene de remediere în funcţie de gravitatea şi complexitatea lor."
Cele mai multe dintre şcolile cu probleme sunt în mediul rural. Deocamdată, pompierii au dat avertismente şi au aplicat doar 12 amenzi. Dacă, până la următorul control, unităţile de învăţământ nu remediază deficiențele, riscă să-şi închidă porţile.