Pasajului Mihai Eminescu, situat în centrul Iaşiului, are o lungime de 286 de metri, 5 metri înălțime și 10 metri lățime și are ca scop fluidizarea traficului rutier. Era o investiţie necesară, consideră locuitorii din Iaşi:
"Cred că este binevenit după o îndelungată așteptare. Nu numai construcția asta a fost deranjantă în toată perioada asta, din câte am văzut Iașiul e un adevărat șantier."
"Este foarte util și va fi fluxul mult mai normal fiindcă mașinile de pe Independenței și din Păcurari, linia aceasta aici se făceau cozi."
"Era de așteptat de mult dar e bine că s-a făcut chiar dacă mai târziu, bine că s-a făcut, e o lucrare frumoasă, rezistentă și o să fie de folos."
Perioada iniţială de execuţie a pasajului era de 18 luni, însă a fost construit în 42 de luni.
Sebastian Petercă, diriginte de șantier: "În afara dificultăților financiare au fost și probleme legate de amplasament, de teren, pe amplasament s-au identificat construcții din perioadele anterioare, lucrări care au trebuit să fie cercetate din punct de vedere arheologic."
"Îmi asum această întârzire cu rugămintea ca să înțelegeți că această lucrare este foarte dificilă, avem 27 de puțuri subterane care preiau în permanență apele pluviale, avem un colector care nu se vede aici în pasaj și care preiau apele pluvila eși îl duc în zona Râpa Galbenă, descarcă în zona Râpa Galbenă," a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iașiului.
Șoferii nu vor avea voie să circule prin pasaj cu mai mult de 30 de kilometri pe oră. Potrivit studiilor, traficul în zona Fundaţie ar trebui să se îmbunătățească cu 75%.