Fotografiile lui Josef Koudelka au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic.
“Am decis să nu încadrăm fotografiile, să nu facem tiraje normale, clasice, ci să colăm pe suporturi rigide pentru că până la urmă această fotografie este un reportaj în sine,” a explicat Karin Friesenbichler, reprezentantul agenţiei Magnum Photos.
În timpul celor șapte zile din august 1968, Josef Koudelka a realizat o serie de fotografii pe care a reușit să le trimită clandestin din țară, ulterior emigrând în Franța.
“Josef Koudelka voia să îşi protejeze familia şi abia după mulţi ani, în 1987, odată cu moartea tatălui său a spus public faptul că el este autorul acelor fotografii,” povesteşte Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez din România.
Expoziţia poate fi vizitată între 9 şi 30 mai 2014, iar intrarea publicului va fi liberă în intervalul orar 10:00-18:00, de luni până sâmbătă.
“Palatul, deşi se află încă în procesul de restaurare, în amplu proces de restaurare, şi-a deschis special porţile pentru expoziţia eveniment, aş putea să spun. O expoziţie foarte importantă pentru istoria Europei şi pentru istoria noastră,” a spus Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova.
Palatul Culturii va fi deschis oficial, cel mai devreme, la sfârșitul anului 2015.