Pacienţi trimişi la centrele de permanenţă. 15 la sută dintre bolnavii care vin la Urgenţe suferă de afecţiuni minore

Data publicării:
AGLOMERATIE URGENTE

La Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi vin zilnic sute de pacienţi pentru consultaţii în regim de urgenţă. În unul din şase cazuri însă este vorba de bolnavi care nu au nevoie cu adevărat de ajutorul medicilor urgentişti.

Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iași: "unii pacienți supralicitează simptomatologia și încearcă să intre pe această poartă rezervată totuși urgențelor și asta o fac în detrimentul altor oameni care au reală nevoie de urgență, care sunt într-o situație acută."

Mulţi dintre aceşti pacienţi ştiu că nu au afecţiuni grave, însă vin la Urgenţe fie din comoditate, fie pentru că au mai multă încredere în medicii de aici:

"Îmi curge sânge din nas și să vedem ce spune doctorița, care e situația. Aceia nu sunt specialiști, ei sunt la comun după gradul lor, ăștia... doar de ce am venit aici."

"De ieri s-a umflat laba piciorului și am venit să vedem despre ce e vorba. - La medicul de familie ați mers? - Nu, n-am mers pentru că e după-amiază de serviciu."

"Sunt alte cazuri mai urgente, dar eu am considerat că mama mea este o urgență și n-am știut unde să apelez în altă parte."

În timp ce la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon", medicii se ocupă şi de zeci de cazuri pe oră, la centrul de permanență din oraș holurile sunt goale. Cinci doctori sunt disponibili la orice oră pentru consultații, tratamente injectabile ori bilete de trimitere și oferă medicație gratuită inclusiv persoanelor neasigurate. Anul trecut însă, doar 1544 de persoane le-au trecut pragul.

"Noi putem răspunde la un număr mult mai mare de persoane, de aceea suntem aici. Nu trebuie ca toată lumea, pentru orice afecțiune, cât de mică, să ajungă să aglomereze centrele mai importante care ar putea asigura urgențe către cazuri mai grave. Poate ar fi mai bine să se adreseze întâi centrelor de permanență, iar aici noi să facem un triaj, să vedem care merită să meargă mai departe către centrele de primire urgență," a explicat Aurelia Chiprian, medic la Centrul de permanență Iași.

Centrul de permanenţă din Iaşi a fost deschis în cartierul Tătăraşi în urmă cu doi ani. În județ mai este un astfel de centru la Paşcani, unul în Podu Iloaiei şi alte 10 oferă asistenţă medicală în mediul rural. Vedeţi lista şi adresele lor complete AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Ariana Grande, imaginile care au stârnit îngrijorare printre fani: „De ce se înfometează atât de tare?”...
Film Now
Billy Bob Thornton, alături de Connie, cea de-a șasea lui soție, la premiera „Landman”. Sunt căsătoriți de 20...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
China's Chery Auto has signed a joint venture deal with Spain's EV Motors to build cars in a former Nissan factory in Barcelona
Producătorii chinezi de automobile evită plata taxelor vamale prin asocierea cu cei europeni
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului