Salariile oferite de spitalele din străinătate îi determină pe asistenţii medicali să părăsească în număr tot mai mare sistemul medical românesc. În Anglia, de exemplu, cadrele medicale câştigă până la 17 lire pe oră.
"Pentru mine ca tânăr în România nu pot să strâng bani, nu pot să îmi cumpăr o casă, nu pot să fac nimic. Nici o maşină, macăr, cu salariul de la noi. În România, nu. Deci trebuie să plecăm."
"Cred că sunt mai multe oportunităţi decât în România. Eu, lucrând de foarte mulţi ani în sistem, atât de stat, cât şi privat, oportunităţile nu diferă prea mult stat-privat."
Cei care şi-au făcut deja planuri să lucreze în Marea Britanie au trecut deocamdată printr-o etapă de interviuri şi au aflat ce condiţii le pun la dispoziţie angajatorii.
"Guvernul britanic estimează că până în 2050 au nevoie de mai mult de 60 de mii de asistenţi medicali din afara Marii Britanii. Statistici care au la bază studii de specialitate şi care evidenţiază factorii care au influenţat această nevoie care se referă, pe deoparte la numărul redus de absolvenţi de studii medicale din Marea Britanie, numărul relativ crescut de asistenţi medicali aproape de vârsta de pensionare," a explicat Valentin Lăzurca, manager firmă intermediară.
Selecţiile propriu-zise pentru locurile de muncă puse la dispozitie in spitalele din Marea Britanie vor avea loc pe 30 aprilie.