Cu dureri chinuitoare trăieşte de aproape un an Bogdan Roşu, diagnosticat cu o necroză a oaselor umărului. A mai trecut printr-o situaţie la fel de gravă acum patru ani, când a avut nevoie de proteze pentru ambele şolduri astfel încât să poată merge din nou.
Bogdan Roşu, pacient: "am trecut prin atâtea operaţii, 3-4 operaţii, dar o să trecem cu bine, toţi sunt bucuroşi că scap şi de durere, de chinuri."
Pentru a-l ajuta să-şi folosească braţele şi să se bucure de o viaţă normală, o echipă de medici ortopezi a decis să-i monteze o proteză specială, iar intervenţia este o premieră pentru România.
"Presupune o rezecţie foarte economică a extremităţilor osoase, cu sacrificu osos minim făcută pe cale minim invazivă, o pierdere sangvină şi un şoc operator foarte limitat," a explicat prof. Paul Botez, şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului de Recuperare Iaşi.
Intervenţia a durat aproape două ore, dar pentru că nu există experienţă în spitalele româneşti, a fost nevoie de contribuţia unui chirurg român stabilit în străinătate care a mai făcut astfel de intervenţii în Toulon, Franţa. Proteza adusă tocmai de peste Ocean, din Statele Unite, costă peste 1.500 de euro, dar pacientul a primit-o gratuit.
Marius Scarlat, chirurg ortoped Toulon, Franţa: "sunt proteze foarte moderne care sunt fără ciment în titan, microporoase, care sunt foarte bine implantabile şi care sunt extrem de stabile , care sunt foarte bine tolerate în timp, sunt implante rare."
Şi instrumentarul este unul special şi a fost comandat din Germania: "prezintă o serie de mici freze care vor trebui să modeleze capoul humeral şi partea corespunzătoare, tot felul de instrumente de ghidaj pentru a poziţiona foarte bine proteza, deci el e astfel conceput ca pe un spaţiu foarte mic să fie ţintit să îşi facă rolul de a aşeza bine proteza."
Medicii i-au implantat proteza la braţul stâng, iar perioada de recuperare este de aproape o lună şi jumătate. După acest interval vor repeta procedura şi pentru braţul drept.